Prihvaćena većina zahtjeva Župljana, zasad ništa od blokade

Ukoliko tender ne bude raspisan u utorak, mještani će se okupiti u srijedu i blokiraće terentni saobraćaj
1098 pregleda 1 komentar(a)
Sa skupa u Župi, Foto: Svetlana Mandić
Sa skupa u Župi, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.04.2019. 14:39h

Do najavljene blokade teretnog saobraćaja u nikšićkoj Župi nije došlo jer je dobar dio zahtjeva mještana toga kraja prihvaćen od strane nadležnih institucija. Osnovni zahtjev je bio rekonstrukcija glavne saobraćajnice u dužini od šest kilometara, od Rubeža do brane, i iz lokalne uprave su im u petak poslali dopis da će tender biti raspisan u utorak, 9.aprila.

„Projektna vrijednost radova iznosi 1,4 miliona eura, a rok za pripremu tenderske dokumentacije morao je biti pomjeren zbog izmjene plana javnih nabavki. Radovi će se izvoditi u kontinuitetu i bez ikakvih faza“, stoji u odgovoru Opštine koji je predsjednik Mjesne zajednice (MZ), Dragoljub Radulović, pročitao okupljenim mještanima.

Ukoliko tender ne bude raspisan u utorak mještani će se okupiti u srijedu i blokiraće terentni saobraćaj.

Kazao je i da su im iz Opštine saopštili da neće učestvovati u rekonstrukciji drugog dijela saobraćajnice, od brane prema Morakovu, već da se u taj dio posla mora uključiti firma Uniprom metali koja gazduje Boksitima.

„Zato ćemo na sastanku sa Vladom iznijeti zahtjev da se koncesionar ili uključi u rekonstrukciji saobraćajnice od brane prema Morakovu ili ćemo od Vlade tražiti da se preispiti koncesioni ugovor sa navedinim investitorom i da u Župu dođe investitor koji će se okrenuti Župi na valjan način“, poručio je predsjednik MZ.

Oni će firmi Uniprom metali uputiti dopis u kome će tražiti odgovor da li će i u kojoj mjeri učestvovati u asfaltiranju puta od brane prema Morakovu i prema Zagradu.

Radulović je kazao da su im iz Ministarstva sporta obećali izgradnju fudbalskog terena, dok će izgradnja sportske sale ići u saradnji sa mnistarstvima prosvjete i sporta i sa Vladom.

„U razgovoru sa potpredsjednikom Vlade, Milutinom Simovićem, dobio sam informaciju, a u toku ove nedjelje imaćemo i pisanu garanciju, da je Ministarstvo prosvjete dalo saglasnost za zemljište na kome će se izgraditi teren, a ministar Nikola Janović će doći u Župu i predstaviti projekat izgradnje terena“, kazao je predsjednik MZ.

Što se sale tiče prema riječima Radulovića privrednici iz Kotora su izrazili želju da im ustupe projekat jedne skromne sportske sale koja je izgrađena u Kotoru. Kazao je i da će tokom sedmice Savjet MZ imati sastanak sa lokalnom upravom, a predstavnici svakog sela iznijeće koje ulice treba asfaltirati kako bi se kontinuitet radove iz prethodne dvije godine nastavio.

„Već su od strane Vlade uplaćena sredstva na račun Opštine Nikšić tako da će biti urađena rasvjeta u Starom selu i Jugovićima, a kreće sa sa izgradnjom projekta prema Bjeloševini i Morakovu“.

Prema riječima Radulovića okupljanje Župljana od prije dvije sedmice pokazalo je da su živi, da su se okrenuli sebi i da su konačno na pravom putu da Župu usmjere na prosperitet.

„Protestni zbor od prije 14 dana je pokazao da zajedno možemo sve i pokrenuo je mnoge stvari što se tiče Župe. Održano je niz sastanaka sa nadležnim institucijama i po prvi put imamo jedinstvenu priču da ovo naše okupljanje ima razlog, nema političku pozadinu i da predstavlja borbu za opstanak našeg mjesta“, kazao je Radulović i poručio svima koji pokušaju da na bilo koji način politiku „uvuku u njihovu priču su njihovi neprijatelji i ljudi koji ne žele dobro Župi“.

Kako je kazao konačno su uspjeli da prevaziđu sve podjele, zato je i zamolio Župljane da ostanu na putu sloge.

Ukoliko se desi da neki od zahtjeva ne bude ispunjen mještani su poručili da će najavljena blokada teretnog saobraćaja glavnom saobraćajnicom biti realizovana.

Novi zbor je zakazan za 12.maj kada će saopštiti mještanima dokle se stiglo sa realizacijom njihovih zahtjeva.

„Ukoliko ne bude realizovano ono što smo dogovorili tada više nećemo ići u institucije nego će institucije doći kod nas, na ovu našu džadu. Nama nema nazad. Možemo ići samo naprijed a to više ne zavisi samo od nas, već i od nadležnih institucija“, zaključio je Radulović.

Uniprom: Potrudićemo se da pomognemo, kao i do sada

Iz Uniproma su za "Vijesti" kazali da će se potruditi da pomognu u okvirima svojih mogućnosti.

"Kompanija Uniprom metali je konstantno pomagala Župu kroz razlicite vidove sponzorstava, donacija i ostalih akcija u vrijednosti od 830.000 eura. Naravno, kao i do sada, potrudićemo se da pomognemo u okvirima naših mogućnosti".

Bonus video: