Prijave protiv bivših ministara kulture u fioci

Kankaraš je prošla provjeru Uprave za kadrove za savjetnicu, Ministarstvo neće da je primi, tvrde da je konkurs bio loš
486 pregleda 10 komentar(a)
Pavle Goranović, Branislav Mićunović, Foto: Filip Roganović
Pavle Goranović, Branislav Mićunović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.02.2018. 20:35h

Podgoričanka Bosiljka Kankaraš godinama pokušava da istjera pravdu, jer Ministarstvo kulture odbija da ispoštuje pravosnažnu presudu Upravnog suda i obezbijedi joj posao koji je, smatra, dobila na konkursu.

Zbog toga je podnijela i krivičnu prijavu protiv nadležnih za kršenje njenih prava, bivših ministara kulture Branislava Mićunovića i Pavla Goranovića.

"Prije godinu dana, u februaru 2017. moj pokojni suprug, inače advokat, Petar Kankaraš, napisao je krivičnu prijavu protiv bivših ministara Mićunovića i Goranovića za zloupotrebu službenog položaja i ta krivična prijava još nije razmatrana. Iz Osnovnog tužilaštva mi je rečeno da je prijava proslijeđena specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal”, rekla je ona “Vijestima”.

U prijavi se navodi da od 2011. Kankaraš ne može da se zaposli u Ministarstvu kao samostalni savjetnik za književnost, prevodilaštvo i izdavačku djelatnost.

Iz SDT nijesu odgovorili "Vijestima" šta su preduzeli u vezi sa ovom krivičnom prijavom, kao ni oštećeoj koja je u oktorbu 2017.slala urgenicju.

Iz Ministarstva kulture tvrde da Kankaraš nije dobila posao jer je "prilikom raspisivanja oglasa Uprava za kadrove izostavila jedan od uslova koji je predviđen Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva kulture”.

Oni navode da je to potvrdila i Komisija za žalbe i upravni inspektor.

Kankaraš godinama vodi upravni postupak protiv odluka Komisije za žalbe i dobija presude u svoju korist. Ona objašnjava da je Pravilnikom iz 2009. predviđeno, između ostalog, znanje jednog stranog jezika i poznavanje rada na računaru. "Neko sa završenim Filološkim fakultetom mora poznavati i više od jednog stranog jezika", kazala je.

Navodi da je Uprava za kadrove nju označila kao kandidata koji je prošao sve provjere.

"A tadašnji ministar Branislav Mićunović tvrdi da nijesam testirana iz engleskog jezika, te da je taj uslov tražen konkursom. To nije tačno, a dokaze o tome je cijenio i Upravni sud. Oglasom je traženo znanje jednog stranog jezika, a isto stoji i u tadašnjem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva", objasnila je Kankaraš. Dodaje da je istovjetno rješenje donio i Goranović tokom svog mandata.

Ministarstvo: Poštujemo zakon; Kankaraš: Igraju se sa mnom

“Mislim da je Specijalno državno tužilaštvo prava adresa, jer samo kriminalci mogu da ne poštuju odluke suda i igraju se samnom i mojom porodicom. U ovom slučaju to su dva bivša ministra kulture i predsjednica Komisije za žalbe koji su punih šest godina zloupotrebljavali službeni položaj i nanijeli mi teške duševne bolove svojim bezobrazlucima", rekla je Kankaraš.

Ministarstvo kulture u odgvoru “VIjestima” tvrdi da postupa po zakonu, da su posljednju odluku donijeli u julu 2015., koju je potvrdila Komisije za žalbe.

Međutim iz resora kulture ne pominju da je svako rješenje Komisije za žalbe u ovom slučaju pobijeno pred Upravnim sudom, za šta Kankaraš ima presude.

Bonus video: