Prijavio „orla špijuna” da bi postao heroj

Škatarić je demantovao tvrdnje da je transmiter sa tijela uginulog crnog orla, po imenu Bruzda, odnio u policiju
146 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 20:55h

Više zaposlenih u NP “Skadarsko jezero” i ornitolog Mihailo Jovićević tvrde da direktor Goran Škatarić nije pozvao ornitologe i veterinare da pomognu ranjenom orlu, zašto što je, sumnjajući da je riječ o špijunaži, želio da ispadne nacionalni heroj.

Škatarić je demantovao tvrdnje da je transmiter sa tijela uginulog crnog orla, po imenu Bruzda, odnio u policiju, želeći da postane nacionalni heroj.

Škatarić, koji je ranije kazao “Vijestima” da je policiju obavijestio jer je posumnjao da je riječ o špijunaži, tvrdi da je odmah pozvao ornitologa NP “Skadarsko jezero” Nelu Vešović - Dubak.

Crni orao skončao usred NP Skadarsko jezero, direktor posumnjao na špijunažu >>>

"Da sam htio da budem heroj, odmah bi pozvao novinare i kamere. To su vam sigurno rekli zaposleni koje sam ja sankcionisao zbog zloupotrebe položaja. Ribolovac Zoran Milić javio mi je da je našao ranjenog orla, koji na sebi imao male kamere. Odmah sam pozvao policiju, a ubrzo i Vešović - Dubak koja mi je, oduševljena, tražila da slika orla", kazao je Škatarić juče “Vijestima”.

Ornitolog Mihailo Jovićević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, koji je prije nekoliko dana podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica koje je, prema dosadašnjim saznanjima, najvjerovatnije u Pothumu iz sačmarice usmrtilo najugroženiju vrstu orla u Evropi, tvrdi da Škatarić želi da krivicu svali na drugoga.

“Lično sam razgovarao sa Nelom (Vešović - Dubak), kazala mi je da je nekoliko dana ubjeđivala Škatarića da hospitalizuje orla, ali da on nije želio ni da čuje za to, jer je bio ubijeđen da je riječ o špijunaži", kazao je juče Jovićević.

Dubak proteklih dana nije željela da komentariše događaj, jer smatra da novinari ne bi trebalo da se "igraju detektiva".

Škatarić se pravdao da nije pozvao veterinare, jer je orao bio praktično mrtav.

Jovićević je u potragu za orlom krenuo nakon što ga je poljski ornitolog Pavel Mirski 3. decembra obavijestio da sistem za praćenje pokazuje da je ptica najvjerovatnije mrtva, a da se transmiter pomjera s mjesta na mjesto. Kasnije se ispostavilo da je transmiter “šetao” od Škatarićevog dvorišta u Zeti do Forenzičkog centra u Danilovgradu.

Jovićević je ranije ispričao “Vijestima” da je u dvorištu Škatarićeve kuće pronašao mrtvog orla, izrešetanog sačmom. On tvrdi da su mu Škatarićev sin i supruga kazali da je orao nekoliko dana boravio u njihovom dvorištu.

Škatarić je kazao da je dao izjavu Inspekciji za zaštitu ekološke sredine i policiji.

“Vijesti” juče nijesu uspjele saznati da li policija ima saznanja ko je usred NP “Skadarsko jezero” upucao jednu od najugroženijih vrsta ptica.

Nekoliko dana nakon što je tvrdio da nije znao porijeklo orla, Škatarić je u ponedjeljak kazao “Vijestima” da je odmah znao da je iz Poljske, jer mu je na prstenu oko noge pisalo "Poland".

Našalivši se da ga nakon smrti Bruzda prijatelji zovu i orao, Škatarić je kazao da je Dubak-Vešović tražila da joj saopšti broj i oznaku sa prstena, kako bi kontaktirala ambasadu Poljske.

On smatra da su u ambasadi na taj način vjerovatno i saznali za orla.

"Mislim da je Jovićević bahato i nekorektno postupio. Bio sam raspoložen za svaku vrstu saradnje, ali on je napravio scenu od mrtvog orla i odmah me optužio...", kazao je Škatarić.

Jovićević, međutim, tvrdi da ga je o orlu obavijestio poljski ornitolog Pavel Minski, koji je preko transmitera i pratio Bruzdu.

“Vijesti” su imale uvid u elektronsku poštu koja to nedvosmisleno potvrđuje.

Jovićević je ranije ocijenio da je “porazna činjenica” da je ptica uginula u dvorištu direktora Nacionalnog parka, a da prethodno nije veterinarski zbrinuta. On je istakao da je opšte poznato da se ptice, u naučne svrhe, danas prate modernim elektronskim uređajima, naglasivši da je Škatarić morao da zna da nije riječ o nepoznatom letećem objektu.

Jovićević tvrdi da mu je ornitolog NP “Skadarsko jezero” Nela Vešović - Dubak kazala da je nekoliko dana ubjeđivala Škatarića da hospitalizuje orla, ali da on nije želio ni da čuje za to, jer je bio ubijeđen da je riječ o špijunaži.

Škatarić smatra da je ispravno postupio kada je obavijestio policiju o transmiteru na orlovom tijelu, ali demantuje da je želio da postane nacionalni heroj.

Poljaci će tražiti predajnik od policije

Iz ambasade Poljske juče su saopštili “Vijestima” da će “preduzeti sve potrebne mjere” da predajnik vrate poljskim ornitolozima. “U skladu sa informacijama koje posjeduje naše predstavništvo, pomenuti predajnik se trenutno nalazi u Forenzičkom centru u Danilovgradu kojeg je tu donio direktor Nacionalnog parka uz sumnju da je riječ o špijunaži”, piše u odgovoru.

Iz Uprave policije potvrđeno je da se uređaj nalazi u Forenzičkom centru, ali nije odgovoreno koliko će vještačenja trajati. Iz policije je odgovoreno da Ambasade Poljske još nije tražila da se uređaj vrati. Iz Ambasade su potvrdili da su se poljski ornitolozi obratili njima i Centru za proučavanje i zaštitu ptica, odnosno Jovićeviću, ni rječju ne pomenuvši da su informaciju dobili od nadležnih iz NP “Skadarsko jezero”.

“Prijemnik je bio vlasništvo poljskog Komiteta zaštite ornitologa iz Poljske i služio je za monitoring ove izuzetno ugrožene vrste, u okviru projekta za zaštitu ptica u vrijednosti od 2,2 miliona eura, u skladu sa Direktivom o pticama EU”, saopštili su iz ambasade. Iz ambasade su prije dva dana izrazili “veliko žaljenje” što ranjenom orlu nije udijeljena medicinska pomoć, ocijenivši da je “evropsko prirodno nasljeđe pretrpjelo nepopravljivu štetu”.

Milić jedva uhvatio ranjenog orla

Ribar Zoran Milić tvrdi da je ranjenog orla pronašao dva kilometra od albanske granice. Milić je kazao da često peca u Podhumu i da se sa druge strane granice često čuju pucnjevi.

"Orao je ležao na jednom brijegu na Izvorištima, gdje su ga ribolovci i ranije viđali. Odmah sam javio Škatariću i krenuo da ga uhvatim. Teško sam ga uhvatio jer skakao po tri mera uvis i padao, vidjelo se da ne može da poleti. Kada sam ga uhvatio, smjestio sam ga u čamac i odnio Škatariću", kazao je Milić.

Škatarić smatra da je orao možda upucan u Albaniji, a da je potom sletio na Izvorišta.

Bonus video: