Prije 21 godinu osnovan KUD Akord: Opstali smo zahvaljujući ljubavi

Grupa entuzijasta iz Nikšića prije 21 godinu osnovala Kulturno kreativni centar (KKC) Akord...
377 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2018. 18:40h

Grupa entuzijasta iz Nikšića prije 21 godinu riješila je da poboljša kulturnu scenu Nikšića i mladima ponudi sadržaj više - osnovali su tada Kulturno kreativni centar (KKC) Akord, ne sluteći da će, kako su rekli, njihova priča toliko potrajati, a da će kroz klub proći stotine djece...

Stasavale su generacije, ali i Akord. Postali su nezaobilazan činilac na kulturnoj mapi, ne samo grada pod Trebjesom i Crne Gore, već i regiona.

Na stotine djece je odrastalo i odrasta uz Akord, na hiljade posjetilaca je aplauzom ispratilo njihove uspjehe, na desetine članova žirija iz zemlje i inostranstva brojnim priznanjima nagradilo njihov rad...

“Za jedan kulturno-kreativni centar koji se sam finansira, 21 godina postojanja je veoma dug period. Ponosni smo i srećni zbog toga. Opstali smo sve ove godine zahvaljujući velikoj ljubavi prema umjetnosti i kulturi, prema djeci i mladima. Ponosan sam prvenstveno na djecu koja su sada postali sjajni ljudi i koji se i danas na različite načine bave kulturom i kako kažu, zauvijek su ostali članovi ‘Akorda’. Veliki ponos mi je i naš radni kolektiv koji je za sve ove godine ostao ujedinjen i postojan”, kazao je direktor Akorda Dragan Knežević, glavni “krivac” što je na stotine djece “zaraženo Akordom”.

Djeca i mladi u gradu pod Trebjesom tako već više od 20 godina imaju svoj dom, u kome igraju, pjevaju, glume...

Iza “akordovaca” su stotine nastupa i preko 150 nagrada, brojne humanitarne akcije, na desetine predstava za djecu, tinejdžere i odrasle.

Volje, elana, kreativnosti i želje za radom nikada im nije nedostajalo i to je razlog zbog čega tako dugo uspješno traju.

Počeli su sa muzičkom sekcijom, a danas KKC Akord ima tri dječija kluba - „Slatki akordi“ (sa muzičkom, manekenskom, plesnom i poetskom sekcijom), „Akordova plesna akademija“ (škola modernog i tradicionalnog plesa i folklor) i “Akordov dječiji teatar“. Tu su i “Akordovi” teatari za mlade i odrasle.

“Dvadesetjedna godina je jako dug period u kojem je bilo mnoštvo koncerata, predstava, humanitarnih akcija, festivala, gostovanja, uspjeha i nagrada. Kada je o nagradama riječ, svaka je izuzetno draga i prijala je. U našim vitrinama odavno nema mjesta za sve osvojene pehare i plakete. Odavno smo prestali da ih brojimo”, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, obišli su cijelu bivšu Jugoslaviju, a sa svakog putovanja donosili nova poznanstva i nagrade.

“Sa ponosom smo predstavljali rodni Nikšić i našu Crnu Goru. Želim da se zahvalim svima koji su sve ove godine pomagali da budemo još bolji i jači, a posebno Pavlu Nikčeviću, vlasniku kompanije ‘Uno’, koji će ove godine svečano otvoriti ‘Dane Akorda’. I ove godine sugrađani će imati priliku da uživaju u umjetničkim bravurama naših malih i velikih umjetnika”, poručio je Knežević.

Za rođendan - tri predstave i dva koncerta

Rođendan Akorda proslaviće se tradicionalnom manifestacijom 26. i 27. juna u gradskom pozorištu, a Nikšićani će imati priliku da odgledaju tri predstave i dva koncerta.

Akordov dječiji teatar pripremio je predstavu „Koncert za Nevenu“, tinejdžersku priču o prvim ljubavima, odnosu djece prema materijalnim stvarima i muzici.

Na ovogodišnjem Festivalu Dječijeg teatra Crne Gore u Baru, ta predstava osvojila je prvo mjesto a Tijana Krivokapić je dobila prvu nagradu za glavnu žensku ulogu.

Akord teatar će se predstaviti “Balkanskim špijunom”, predstavom rađenom po tekstu Dušana Kovačevića.

Na 48. Festivalu dramskih amatera Crne Gore glavni glumci predstave dobili su nagrade – Milica Kekić je proglašena najboljom glumicom festivala, dok je Milan Nikčević dobio nagradu za glumačku bravuru.

Najmlađi će, tokom Dana Akorda, moći da uživaju u “Bakinoj rođendanskoj žurkijadi” a biće održana i dva koncerta – folklora i plesa.

Galerija

Bonus video: