Prijestonica dobija i Francuski ugao

Frankofonija: Cetinje, zahvaljujući fondacijama „Petrović Njegoš“ i „Robert Šuman“, bliže Evropi
62 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2013. 20:11h

Francuski ugao koji će biti otvoren na Cetinju nosiće ime Federika Rosija, kazao je princ Nikola II Petrović Njegoš, koji je sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori Dominik Gazui, predsjednikom Fondacije „Robert Šuman“ Žan Dominik Đulijanijem, te poslanikom u parlamentu Francuske Patrisom Veršerom, posjetio Cetinje.

“Federik Rosi bio je veliki umjetnik, osnivač francuske televizije i autor je velikog broja filmova o prirodi i otuda predlažem da Francuski ugao na Cetinju bude nazvan njegovim imenom. Zahvaljujući ovom projektu, francuski jezik i edukacija u znatnoj će mjeri približiti Cetinje Evropi”, kazao je princ Nikola.

On je sa gradonačelnikom prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem i direktoricom Centralne narodne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Jelenom Đurović, obišao radove u bivšem francuskom poslanstvu, gdje će biti prostorije Francuskog ugla. Uspostavljanje Francuskog ugla zajednički je projekat gradske uprave, fondacija „Petrović Njegoš“ i „Robert Šuman“, te CNB „Đurđe Crnojević“.

Tokom obilaska objekta, konstaovano je da radovi teku po planu i da će Francuski ugao na Cetinju biti otvoren već u narednih desetak dana.

Bogdanović je kazao da gradu čini zadovoljstvo što je u prilici da, zajedno sa partnerskim institucijama, bude dio jednog dobrog projekta. Jelena Đurović istakla je kako je CNB sa zadovoljstvom prihvatila učešće u formiranju Francuskog ugla.

Predsjednik fondacije „Robert Šuman“ Žan Dominik Đulijani naglasio je kako mu je zadovoljstvo što je bio u prilici da posjeti Cetinje.

“Drago mi je što je Cetinje, kao prijestonica kulture, mjesto susreta naših dviju fondacija. Od izuzetnog je značaja da se Francuska i Crna Gora, kao stari prijatelji, međusobno pomažu, što je i ključni cilj naše saradnje”, kazao je on. Tokom posjete Cetinju, princ Nikola II Petrović i Žan Dominik Đulijani potpisali su Protokol o saradnji fondacija „Petrović Njegoš“ i „Robert Šuman“, koji predviđa uspostavljanje partnerstva na brojnim poljima.

Galerija

Bonus video: