Primijeniće skandinavska iskustva u nadzoru i kontroli pomorskog saobraćaja

Glavna tema studijske posjete Švedskoj je bila proces vršenja nadzora i kontrole pomorskog saobraćaja i priprema tehničke specifikacije za drugu fazu VTMIS projekta
347 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava pomorske sigurnosti
Ilustracija, Foto: Uprava pomorske sigurnosti

Predstavnici Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore (UPS), posredstvom TAIEX programa podrške Evropske komisije, boravili su u višednevnoj studijskoj posjeti Pomorskoj administraciji Švedske.

U crnogorskoj delegaciji bili su direktor direktor UPS Safet Kočan, pomoćnik direktora Nedžat Kapidani i načelnik Sektora za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, Žarko Lukšić.

Glavna tema studijske posjete Švedskoj je bila proces vršenja nadzora i kontrole pomorskog saobraćaja i priprema tehničke specifikacije za drugu fazu VTMIS projekta (Sistema za elektrinski nadzor i upravljanje plovidbom na Crnogorskom primorju).

Domaćini su gostima iz Crne Gore predstavili svoje sisteme i iskustvo kroz razgovor o konkretnim primjerima iz prakse u sprovođenju kontrole i nadzora pomorskog saobraćaja.

Tokom petodnevnog boravka u Švedskoj predstavnici UPS Crne Gore sastali su se i sa pomoćnikom direktora Pomorske administracije Švedske, Ove Erikssonom, koji je istakao značaj nastavka saradnje u oblasti pomorske sigurnosti.

“Dogovoreni dalji koraci u razmjeni iskustava, zajedničkim obukama i zajedničko ušešće u razvojnim i istraživačkim projektima finansiranim sredstvima EU. Učesnici su imali mogućnost posjetiti VTS centar u Malmeu, testirati opremu za traganje i spašavanje na moru, kao i posjetiti glavnu kancelariju u Norrköpingu," saopšteno je iz UPS, uz napomenu da im je studijski boravak u Švedskoj bio veoma značajan u kontekstu razmjene praltilnih iskustava sa kolegama iz te države, moguće primjene pojedinih švedskih koncepata kod nas, ali i pripreme prestojeće druge faze razvoja VTMIS projekta na našem primorju.

Bonus video: