Primili nove radnike, a oslobađaju se starih

Opština Kolašin raspisala poziv za sporazumni raskid radnog odnosa
3343 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Iako je novim pravilnicima o sistematizaciji i organizaciji značajno uvećan broj zaposlenih u lokalnoj administraciji, Opština Kolašin je prije nekoliko dana raspisala javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnina.

Na otpremnine, po tom osnovu, imaju pravo svi zaposleni sa najmanje šest godina radnog staža, uz uslov da su bar posljednju godinu radili u Opštini.

Nije saopšteno za koliko će se, na taj način, smanjiti broj zaposlenih u opštinskoj administraciji, niti da li ima zainteresovanih za sporazumni raskid radnog odnosa.

Novim pravilnicima o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u organima i službama kolašinske lokalne uprave broj zaposlenih trebalo bi da bude povećan za više od 30 izvršilaca. Računajući i funkcionere, iz budžeta će biti isplaćivane zarade za 100 službenika i namještenika, što će godišnje građane koštati 964.000 ili blizu četiri miliona eura za vrijeme mandata aktuelne vlasti.

U kadrovskom planu za ovu godinu, koji je potpisao predsjednik Opštine Milosav Bulatović, piše da su nova zapošljavanja uslovljena „povećanim obimom posla u pojedinim oblastima, zbog izmjene zakonske regulative“.

Za vrijeme bivše kolašinske vlasti (DF-SNP-SDP) smanjen je broj zaposlenih u javnom sektoru sa 236 na 140, dok je u lokalnoj upravi broj zaposlenih smanjen sa 129 na 67. Opština se, prilikom izdavanja državnih garancija za zaduženje radi refinansiranja dugova još 2015. godine ugovorom obavezala da neće povećavati broj zaposlenih bez posebnog odobrenja Ministarstva finansija.

Bivša predsjednica Opštine i odbornica SDP-a Željka Vuksanović, prije par mjeseci, od šefa Delegacije EU Aiva Orava tražila je da „u okviru svoje nadležnosti, u komunikaciji sa lokalnim i državnim vlastima insistira na poštovanju zakona, ugovora i ostalih obaveza koje je Opština preduzela“.

Bonus video: