Primorci nezadovoljni onim što im crta Vlada

Učesnici u raspravi iznijeli su niz primjedbi na ponovno neucrtavanje dugo obećavanih ribarskih i luke za tehničke plovne objekte, loše pozicioniranje sidrišta u Boki
82 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2016. 19:46h

Ogromno interesovanje javnosti, žestoke kritike građana i NVO sektora, te rezervisanost opštinskih funkcionera obilježili su okrugli sto o Nacrtu Prostrornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore (POP), a koji je u Tivtu priredilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT). Planski dokument sa rokom važenja do 2030.godine, koji je po narudžbi Vlade uradio konzorcijum predvođen podgoričkim RZUP-om, tretira područje svih šest primorskih opština i obuhvata površinu od 1.591 kilometar kvadratni kopna i 2.040 kvadratnih kilometara mora.

Plan kako se čulo, treba da obezbjedi „ujednačen i integralni pristup za cijeli primorski region“, regionalno povezivanje opština i usaglašavanje njihove, većinom zastarjele prostorne dokumentacije, ali i da na efikasniji način gazduje prostorom, sa aspekta smanjivanja površina predviđenih za gradnju stambenih jedinica i bolje popune već postojećih, a neiskorišćenih građevinskih površina. Plan uvodi i koncept tzv. „odmaknutosti od morske obale“ novih objekata od najamanje 100 metara i restriktivnu gradnju novih stambenih objekata u zoni i do kilometar od obale, sa izuzetkom velikih turističkih kompleksa koje je Vlada proteklih godina već iscrtala po željama velikih stranih investitora. Izuzetak su i tzv. Državne stuidije lokacije na obali koje je Vlada ranijih godina sama donijela urbanizujući i betonirajući mnoge djelove obale, posebno u Boki. Upravo su u tome učesnici okruglog stola našli osnovni razlog za kritiku POP-a, ukazujući na kontradiktornost oficijelne namjere naručioca i obrađivača da planom smanje stanogradnju, a istovremeno turizam razvijaju prvenstveno ucrtavajući tzv. mixed use resorte koji se umjesto velikih i luksuznih klasičnih hotela, sastoje mahom od turističkih vila i apartmana za prodaju na tržištu.

„Ovo je savršen plan za movi zločin nad primorjem i lokalnim stanovništvom. Ovo je stavljanje Boke i Bokelja u službu nadomještanja ekonomskih potreba cijele države i finansiranja Podgorice na štetu ovdašnjeg stanovništva. Prvo ste dozvolili „budvanizaciju“ obale, pa kad su se moćni i vlasti bliski namirili gradeći vile i apartmane na pjenu od mora, sada lokalnom stanovništvu koje ste ostavili bez posla uništivši im svu ovdašnju privredu, ne date da i oni, gradeći apartmene na svojoj djedovini, prežive. Uništili ste masovni turizam od kojeg je živio obični čovjek, a još ništa benefita nismo doživjeli od tog elitnog koji tobože razvijate.“- kazao je dr Andrija Petković iz NVO „Bokeljski forum“ dodajući da oni na ovakav POP nipošto neće pristati već će u borbi protiv njega „iskoristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju“.

„Uz novi Zakon o morskom dobru i Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata koje je pripremio MORT, ovaj POP je posljednji korak u ataku na lokalno stanovništvo koje očito, ova država želi da zamijeni sa nekim drugim i izvrši svojevrsno etničko čišćenje. Uzeli ste nam prava na život i da biramo profesiju, osudili ste nas na metlu i krpu, atakujete nam na imovinu ogromnim porezima i sada još ne date običnim ljudim da grade ono od čega bi mogli živjeti.“ – istakao je Ivan Starčević iz NVO „Matica Boke“.

Učesnici u raspravi iznijeli su niz primjedbi na ponovno neucrtavanje dugo obećavanih ribarskih i luke za tehničke plovne objekte, loše pozicioniranje sidrišta u Boki, neucrtavanje helidroma koji se pominju u tekstualnom dijelu plana, male površine predviđene za industriju i preduzetništvo, brisanje čak i postojećih malih brodograđevnih pogona, loša riješenja u sferi energetike...

Arhitekta Marija Nikolić upozorila je da se Nacrt POP-a pravio bez dobijenih oficijelnih stavova Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara što je protivno zakonu, dok je Mirko Kovačević iz „Tivatske antikorupcijske akcije“ istakao da je ovo „kontinuitet centralizacije i ataka na privatnu svojinu koje sprovodi Vlada“.

„Ova Vlada vlada već 26 godina i upravo je ona odgovorna za devastaciju prostora i vi nas sad ubjeđujete da su isti ti ljudi koji su npr. Budvu pretvorili u pravu favelu, danas shvatili da ne treba tako raditi i da su isti oni, navodno garant da će se ova katastrofa popraviti u praksi. Svi ovdje želimo da se smanji trošenje prostora apartmanizacijom obale, ali istovremeno Vlada nemilice troši izuzetne prirodne resurse, podilazeći stranim investitorima i omogućavajući im da grade apartmane na obali, čak i na privatnom zemljištu građana Crne Gore.“- istakao je Kovačević.

Predstavnice Opštine Tivat Tanja Jelić, Vesna Nikolić i Zorica Gverović ukazale su na činjenicu da zbog POP-a, treba mijenjati važeći Prostorno-urbanistički plan Tivta, jedine opšptine na primoirju koja ga je donijela i niz u međuvremenu iz njega proisteklih DUP-ova, i naglasile da termini i metodologija koji koriste obrađivači POP-a u krajnjem, može rezultirati ne da se smanji površina planirana za gradnju na primorju, već da se ona u suštini drastično poveća.

Gasovod kroz sred krtola, ucrtali i sjedište RCUD na privatnom placu Mijajlovića

Učesnici u raspravi skrenuli su pažnju i na mogući konkflikt interesa jer Vlada premijera Mila Đukanovića naručuje, a POP pravi RZUP čiji je vlasnik premijerov brat Aco Đukanović.

Zatraženo je i da se obezbjedi alternativa za planirano sprovođenje trase jadransko-jonskog gasovoda koja je ucrtna kroz sred Krtola, preko naselja Radovići i Gošići. Planeri nisu znali da odgovore na čiji su zahtjev u uvali Oblatna u Krtolima ucrtali „Regionalni ronilački centar“ i klasifikovali ga u „Površine za sport“ kada je riječ o državnom preduzeću RCUD koje se ne bavi sportom, već poslovima podvodnog deminiranja.

Novo sjedište RCUD-a koji uskoro treba da se iseli iz Bijele, ucrtano je na privatnom placu u vlasništvu direktora te firme Veselina Mijajlovića od skoro 1.400 kvadrata na obali zaliva Trašte, u sred okolnih visokoturističkih sadržaja „Orascomovog“ kompleksa Luštica bay.

Galerija

Bonus video: