Princ Albert od Monaka u Crnoj Gori: Oduševljen sam svime

Narednih dana Princ Albert II će se susresti sa crnogorskim državnim zvaničnicima
128 pregleda 104 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 20:28h

Princ Albert II od Monaka od danas boravi u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori tokom koje će se sresti sa državnim zvaničnicima i posjetiti neke od najatraktivnijih turističkih lokaliteta.

Vladar kneževine Monako posjetu Crnoj Gori počeo je u Tivtu, u luksuznoj marini Porto Montenegro, da bi se potom jahtom uputio ka peraškim ostrvima Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, gdje je goste pozdravio monsinjor don Srećko Majić.

Posjeta Boki Kotorskoj nastavljena je u Kotoru susretom sa gradonačelnicom Marijom Ćatović, obilaskom katedrale Svetog Tripuna gdje ga je dočekao kotorski biskup Ilija Janjić, a potom i Pomorskog muzeja.

Princ Albert je u kratkom obraćanju novinarima kazao da mu je drago što je u Crnoj Gori.

“Proveo sam divno prijepodne, oduševljen sam prirodom i svim onim što sam do sada vidio. Ovo je prvi korak u saradnji naše dvije fondacije, i nadam se da ćemo uraditi još mnogo toga da se sačuva i zaštiti priroda i životna sredina”, rekao je on nakon potopisivanja spoprazuma o saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš.

U Porto Montenegru, Foto: Porto Montenegro

Princ Nikola Petrović nije krio oduševljenje prvom posjetom princa Alberta II, napominjući da je to za Crnu Goru vrlo dobar znak: “Ovo je dan koji može da ostane u istoriji. Srećan sam i zbog naše saradnje u oblasti ekologije i očuvanja prirode, naročito mora”.

Bernar Fotrije, potpredsjednik Fondacije Princ Alabert II od Monaka, sa princom Nikolom Petrovićem i potpresjednicom Fondacije Petrović Njegoš Tanjom Turken Špicanović, posjetio je kotorski Institut za biologiju mora.

Direktor Instituta Aleksandar Joksimović, kazao je da je dogovorena saradnja i realizacija naučno-istraživačkih projekata u dijelu očuvanja biodiverziteta Boke Kotorske, s obzirom na dugu tradiciju pokroviteljstva nauka o moru od strane kraljevske porodice Grimaldi, koju je započeo djed Albert I.

“Dogovoreno je potpisivanje Sporazuma o tehničko-naučnoj saradnji između dvije Fondacije i Instituta za biologiju mora. Planirano je i da zažii razmjena naučnih kadrova Instituta u Kotoru i Monaku, kao i realizacija zajedničkih istraživanja mora. Prva posjeta eksperta iz Monaka se očekuje u oktobru mjesecu, kada bi se sprovela istraživanja i popis ugroženih vrsta flore i faune Bokokotorskog zaliva”, kazao je Joksimović.

Kao znak podrške i zapravo početak saradnje, princ Nikola Petrović-Njegoš je omogućio da Fondacija Petrović-Njegoš obezbijedi avionske karte za četiri saradnika Instituta za odlazak u Marselj i učešće na Konferenciji Naučne komisjije za istraživanje Mediterana u oktobru 2013. godine, čiji je pokrovitelj princ Albert II od Monaka.

Partnerstvo sa Fondacijom Petrović

Alebrt II od Monaka je u Kotoru prisustvovao potpisivanju ugovora o partnerstvu između njegove i Fondacije Petrović Njegoš, koje su se dogovorile da djeluju zajednički i pružaju podršku projektima u njihovim zajedničkim oblastima i razmjenjuju iskustava. Sporazum su potpisali Tanja Turken Spičanović, potpredsednica Fondacije Petrović Njegoš i Bernar Fotrije, potpredsednik i generalni direktor Fondacije Princa Albert II od Monaka.

Prva ilustracija ovog partnerstva biće zajedničko pokroviteljstvo "Info Centra za edukaciju i promociju Skadarskog jezera", projekta čiji je cilj zaštita ugrožene vrste - dalmatinskog pelikana.

Galerija

Bonus video: