Princ se u novembru seli u Podgoricu

Crnogorski princ je saopštio kako se priprema za rad na afirmaciji Crne Gore i Crnogoraca
0 komentar(a)
princ Nikola, Foto: Vesko Belojević
princ Nikola, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.10.2011. 07:49h

Princ Nikola Petrović-Njegoš saopštio je da je otvorio novo poglavlje odnosa sa zemljom svojih predaka, i to uz puno entuzijazma i zahvalnosti.

Najavljujući skoro preseljenje u Podgoricu, princ Nikola je kazao za “Vijesti” kako je od oktobra 1989. godine proživio mnogo dirljivih momenata u Crnoj Gori otkrivajući njene pejzaže i njenu istoriju, privrženost stanovnika teritoriji i dinastiji Petrović-Njegoš.

" Sve to je za mene bilo kao san, uprkos teškim vremenima, a danas imam želju da budem dio realnosti naše zemlje i da doprinesem koliko budem mogao njenom razvitku i promociji. Predviđam da se u stan u Podgorici uselim tokom novembra" kazao je princ Nikola.

Dodajući da je srećan što će i njegova djeca, sin Boris i kći Altinaj, biti sa njim u matičnoj zemlji, ali i nakon njega, crnogorski princ je saopštio kako se priprema za rad na afirmaciji Crne Gore i Crnogoraca.

" Trenutno uz savjete pravnika pripremamo Statut Fondacije Petrović-Njegoš. Fondacija bi trebalo da bude registrovana tokom novembra. Čekajući ispunjenje uslova za njeno puno funkcionisanje koje podrazumijeva stavljanje na raspolaganje kancelarija na Kruševcu i uplatu prvih sredstava, planiramo seriju posjeta i sastanaka u cilju identifikovanja potreba i akcije koje bi Fondacija mogla inicirati" istakao je princ Nikola.

Rezidencija krajem 2012. godine

On je, podsjećajući da je nedavno posjetio Cetinje i Danilovgrad, najavio obilazak i drugih gradova Crne Gore, ali i susrete sa predstavnicima civilnog sektora koji se bave socijalnim i razvojnim akcijama.

" U decembru ću na okruglom stolu sa temom energetske efikasnosti predstaviti koncepciju buduće gradnje “Zelenog dvora”, naše nove porodične kuće u Bajicama na Cetinju.

Takođe, planiramo organizaciju humanitarnog koncerta u martu ili u aprilu 2012, od kojeg će prikupljena sredstva biti dodijeljena dječijoj bolnici" istakao je princ Nikola.

Međutim, više konkretnih projekata, kako je kazao, biće realizovano tek kroz puno funkcionisanje Fondacije sljedeće godine.

" Uprkos našem nestrpljenju nakon svih ovih godina, potrebno je vrijeme da sve što zakon predviđa dođe na svoje mjesto da bi se moglo preći u akciju. Ipak, mogu da kažem da sam zadovoljan dinamikom događaja od usvajanja Zakona o dinastiji Petrović-Njegoš i mobilizacijom različitih učesnika projekta " kazao je on.

Praunuk kralja Nikole objasnio je i da bi sjedište Fondacije pozicionirane u dvorcu Kruševac, trebalo da bude adaptirano za potrebe dinastije do jula 2012. godine, a da se projekti za rezidenciju na Cetinju već rade.

" Nakon konsultacije sa Direkcijom javnih radova, potvrđeno nam je da radovi mogu biti započeti nakon zime i biti završeni krajem 2012. godine" rekao je princ Nikola.

Bonus video: