Prinudno naplatili 1.683.680 eura duga

Zbog rješenja o prinudnoj naplati poreza stiglo 4.200 žalbi
90 pregleda 0 komentar(a)
Građani, porezi, Foto: Luka Zeković
Građani, porezi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.03.2018. 19:56h

Uprava lokalnih javnih prihoda u Podgorici je na osnovu rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnosti za period od 2011. do 2016. godine naplatila je 1.683.680 eura duga, saopšteno “Vijestima” iz Glavnog grada.

Zbog rješenja o prinudnoj naplati poreza, koja su stigla krajem prošle i početkom ove godine, mnogi građani su negodovali i podnijeli žalbe, jer kako tvrde nijesu dobili osnovno rješenje i imali mogućnost da ulože prigovor.

Zamjerka je bila i to da su brojna rješenja za prinudnu naplatu poreza iz 2011. godine zastarjela, što je i nekoliko advokata “Vijestima” potvrdilo, dok iz Uprave lokalnih javnih prihoda tvrde da su sve uradili u skladu sa zakonom.

„Primili smo oko 4.200 žalbi na rješenja o prinudnoj naplati koja se odnose na period od 2011. do 2016. godine”, naveli su „Vijestima” iz Uprave lokalnih javnih prihoda.

Tvrde da je „određeni broj žalbi odbijen kao neblagovremen, dok su preostali predmeti kompletirani.

Odnosno, pronađene su kopije rješenja kojima su utvrđene poreske obaveze, kopije zaključaka o prinudnoj naplati, kopije žalbenih zaključaka i rješenja o prinudnoj naplati i dostavnice istih kao dokazi o uručenju”, navode iz Uprave.

Istakli su da su podnosiocima žalbi upućeni pozivi za učešće u postupku u skladu sa Zakonom o upravnom postupku.

Međutim, nekoliko građana, koji su kontaktirali „Vijesti”, saopštilo je da nijesu dobijali još odgovore na žalbe za rješenja o prinudnoj naplati poreza.

To je „Vijestima” potvrdila i advokatica Gorica Vujisić koja je za nekoliko građana napisala žalbe.

“Nijesam još dobila nijedan odgovor na žalbu, a ja sam dobila rješenje o prinudnoj naplati poreza za 2011., a da mi prethodno nije uručeno osnovno. Svako je morao da dobije osnovno rješenje, kako bi imao mogućnost da iskoristi djelotvoran pravni lijek”, kazala je Vujisić.

Ona je istakla da pretpostavlja da zbog velikog broja pritužbi nijesu mogle sve u kratkom roku da budu obrađene.

“Ukoliko žalbe budu odbijene, onda stranke mogu pokrenuti upravni spor”, kazala je Vujisić. Prije dvije godine zbog brojnih grešaka u rješenjima o porezu na nepokretnosti bili su redovi nezadovoljnih sugrađana ispred šaltera Uprave lokalnih javnih prihoda. Građani su se, između ostalog, žalili da su

im za kuće stare više od 50 godina na seoskom području obračunavali porez kao da se nalaze u gradu.

Pored toga, kako su naveli, u rješenjima za porez pisalo je da su kuće na selu stare samo 16 godina. B. ŽDERO

Dug preko 14,5 miliona eura

Ukupan dug poreskih obveznika, pravnih i fizičkih lica sa teritorije Glavnog grada, kako je saopšteno iz Uprave lokalnih javnih prihoda, je 14.620.725.60 eura.

“To je dug po osnovu poreza na nepokretnosti za period od 2011. do marta 2018. godine”, naveli su iz Uprave.

Bonus video: