Pripravnici koji žele da obavljaju staž u sudovima i tužilaštvima da polažu ispit pred Komisijom

Ispit za pripravnike polagaće lice koje je završilo Četvorogodišnji program na Pravnom fakultetu (VIII nivo kvalifikacije obrazovanja) i sastoji se iz pismenog testiranja iz ustavnog, krivičnog, građanskog i upravnog prava
72 pregleda 7 komentar(a)
pisanje, pismo, Foto: Shutterstock.com
pisanje, pismo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.06.2016. 14:17h

Zakonodavni odbor podržao je danas Predlog zakona o pripravnicima u sudstvu i tužilaštvu i pravosudnom ispitu kojim je predviđeno da pripravnici koji žele da obavljaju pripravnički staž u sudovima i državnim tužilaštvima polažu ispit pred Komisijom koju obrazuje ministar pravde.

Na osnovu ispita, kako je obrazloženo, najbolji kandidati će obavljati trogodišnju praksu u pravosudnim organima.

Ispit za pripravnike polagaće lice koje je završilo Četvorogodišnji program na Pravnom fakultetu (VIII nivo kvalifikacije obrazovanja) i sastoji se iz pismenog testiranja iz ustavnog, krivičnog, građanskog i upravnog prava.

Pisani testovi su anonimni i izrađuju se pod šifrom.

“Ispit se polaže pred Komisijom za polaganje ispita za pripravnike koju obrazuje ministar pravde za svaku kalendarsku godinu”, kaže se u obrazloženju zakona.

Komisija za polaganje ispita za pripravnike ima osam članova, po dva za svaku oblast. Članovi komisije biraju se sa liste ispitivača - četiri iz reda sudija, dva iz reda državnih tuži1aca i dva iz reda ugledinih pravnika sa radnim iskustvom od najmanje osam godina nakon položenog pravosudnog ispita.

Ministarstvo pravde organizuje ispit dva puta godišnje.

Zakonodavni odbor podržao je predloge zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela, spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom, održavanju stambenih zgrada, o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Odbor je, kako je saopšteno, razmotrio Predlog zakona o izmjenama Zakona o stečaju, ali je izjašnjavanje odgodio za narednu sjednicu.

Odbor je odgodio razmatranje Predloga zakona o izmjenama Zakona o državnim odlikovanjima i priznanjima.

Bonus video: