Pripravnički o državnom trošku: Još dvije godine programa za diplomce

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanja, Mubera Kurpejović, kazala je “Vijestima” da tokom devetomjesečnog rada, svršeni visokoškolci stiču znanja i vještine za samostalno obavljanje posla i polaganje stručnog ispita
1150 pregleda 7 komentar(a)
Mubera Kurpejović, Foto: Mpin.gov.me
Mubera Kurpejović, Foto: Mpin.gov.me
Ažurirano: 02.09.2017. 19:47h

Vlada i Ministarstvo prosvjete će i u naredne dvije godine svršenim studentima dati mogućnost da kroz Program stručnog osposobljavanja odrade pripravnički staž.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanja, Mubera Kurpejović, kazala je “Vijestima” da tokom devetomjesečnog rada, svršeni visokoškolci stiču znanja i vještine za samostalno obavljanje posla i polaganje stručnog ispita.

“Devetomjesečno stručno osposobljavanje, tokom kojeg korisnici imaju naknadu u iznosu od polovine prosječne neto zarade u Crnoj Gori, svojevrsna je podrška obrazovanju mladih i podsticaj da kroz dokazivanje u radnom okruženju lakše dođu do zaposlenja. Istovremeno motiviše poslodavce da otvaraju nova radna mjesta”, kaže Kurpejovićeva.

Navodi da su u okviru petog ciklusa programa 3.274 diplomca dobilo priliku da se stručno osposobljava.

“Prošle godine poslodavci su iskazali izuzetno interesovanje, što je rezultiralo oglašavanjem 9.173 slobodna mjesta za stručno osposobljavanje, a za učešće u progtamu prijavilo se 3.439 osoba”, pojasnila je Kurpejovićeva.

Istakla je da će i ove godine u program biti uključeno više Vladinih institucija - Ministarstvo prosvjete, Kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Ministarstvo javne uprave, Zavod za zapošljavanje Crne Gore, Uprava za kadrove i ustanove visokog obrazovanja.

“Program se realizuje kroz šest faza, i to prijava poslodavaca, prijava korisnika, umrežavanje korisnika i poslodavaca, upućivanje korisnika kod poslodavaca, potpisivanje ugovora i početak rada stručnog osposobljavanja. Program se realizuje preko portala eUprave. Periodično su sprovođene ankete korisnika i poslodavaca. Pokazale su da su korisnici uglavnom zadovoljni dodijeljenim poslodavcem, da imaju mentora, da su upoznati sa svojim zaduženjima u potpunosti ili djelimično, da samostalno obavljaju zadatke, a preko 90 odsto njih bi program preporučilo i narednim generacijama”, zaključuje Kurpejovićeva.

Bonus video: