Privatne apoteke izdale 9.000 ljekova na recept, bilo i tehničkih problema

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović kazao je da je toliko ljekova podignuto do 15:30, tokom prvog dana realizacije projekta “Sa receptom i u privatne apoteke”, ocijenivši da su problemi i nejasnoće očekivani
52 pregleda 0 komentar(a)
apoteka, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
apoteka, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.03.2015. 20:17h

Oko devet hiljada kutija ljekova građani su danas podigli uz recept u privatnim apotekama, uprkos tehničkim problemima kojih je bilo u Podgorici.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović kazao je da je toliko ljekova podignuto do 15:30, tokom prvog dana realizacije projekta “Sa receptom i u privatne apoteke”, ocijenivši da su problemi i nejasnoće očekivani.

On je pojasnio da se najviše primjedbi građana odnosilo na to što u apotekama nijesu uspjeli da nađu brend lijeka koji je ljekar propisao.

“Pacijenti smatraju da su uskraćeni, ali nijesu, jer je lista ljekova urađena po generičkom nazivu i u skladu sa tim građani dobijaju iste one ljekove kao u državnim apotekama”, kazao je Hrapović.

On tvrdi da je samo tokom ranih jutarnjih sati bilo “stručnih i tehničkih problema”, jer je u osam sati došlo do kratkog zastoja u informacionom sistemu, “isključivo zbog nesnalaženja pojedinih privatnih apotekara prilikom unošenja šifri u sistem”.

Nakon toga, istakao je, sve je funkcionisalo “besprekorno”.

Među građanima koji su juče oko 14 sati čekali na red u podgoričkim privatnim apotekama najviše je bilo penzionera, koji su se žalili da ne mogu do lijeka, zbog, kako im je rečeno, “pada sistema”. Persa Sejdović kazala je da ima tri recepta, ali da nije uspjela da dobije ništa što joj je potrebno: “Ljekove protiv holesterola moram da platim, a ovaj treći ne mogu da dobijem, jer je pao sistem”.

Hrapović je pojasnio da se jedan broj primjedbi odnosio i na to da je neznatan broj ljekova nije unešen u informacioni sistem privatnih apoteka.

Izuzetak neki ljekovi u privatnim apotekama

Hrapović je istakao da je jedini izuzetak u privatnim apotekama to što još ne mogu izdavati insuline, psihotropne supstance, somatropine i infuzione rastvore.

Rekao je da su flajeri sa tačnim nazivima, adresama i brojevima telefona privatnih apoteka koje izdaju ljekove na recept postavljeni u domovima zdravlja, opštim i specijalnim bolnicama, KCCG i svim filijalama Fonda.

Bonus video: