Probijeni rokovi u barskom ratu protiv smeća

No, rok čišćenja je višestruko probijen, čime je još jednom potvrđeno da su aktuelni kapaciteti DOO Komunalne djelatnosti odavno prevaziđeni i da je potrebno njihovo hitno povećanje, kako bi se adekvatno odgovorilo potrebama komunalne hogijene Bara u 21. vijeku
145 pregleda 3 komentar(a)
Otpad Mrkojevići, Foto: Radomir Petrić
Otpad Mrkojevići, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 17.09.2018. 20:06h

Usklopu sa vrha opštine proklamovane borbe protiv otpada koji je ovog ljeta zatrpao Bar, nakon dvije nedjelje vidljivi su prvi rezultati, ali zadati rokovi nisu ispoštovani.

Komunalci su prilikom posjete predsjednika Opštine Dušana Raičevića njihovom preduzeću 31. avgusta dobili rok od 72 sata da očiste otpad sa 47 lokacija, za koliko je Komunalna policija napisala rješenja, a gradonaćelniku su dali uvjerenje da je mehanizacija kojom raspolažu “dovoljna da se posao čišćenja obavi kako je dogovoreno”.

No, rok čišćenja je višestruko probijen, čime je još jednom potvrđeno da su aktuelni kapaciteti DOO Komunalne djelatnosti odavno prevaziđeni i da je potrebno njihovo hitno povećanje, kako bi se adekvatno odgovorilo potrebama komunalne hogijene Bara u 21. vijeku.

U saopštenju DOO Komunalne djelatnosti objavljenom prošlog petka, navodi se da su komunalci “postupajući po naredbi predsjednika Opštine Bar od 31. avgusta” sproveli aktivnosti na sakupljanju i uklanjanju kabastog, građevinskog, biootpada i odbačenih guma.

“Uz redovan odvoz otpada, od 1. do 13. septembra sakupljan je i odvožen kabasti, građevinski i ostali otpad koji se nalazio pored posuda za odlaganje. Tom prilikom, na deponiju je prevezeno 480 kubnih metara raznog otpada, a u narednom periodu transportovaćemo još 200 kubnih metara raznog sakupljenog otpada. Uporedo sa ovom aktivnošću, obavljana je i dezinfekcija lokacija i posuda”, saopštili su iz DOO Komunalne djelatnosti.

Lokalna izvršna vlast je prošle nedjelje povukla prvi potez u smjeru prevazilaženja sadašnje situacije na terenu. Na kraju sjednice SO Bar, Raičević je u obraćanju odbornicima objavio da će “u narednom Budžetu” biti planirana sredstva za nabavku podzemnih kontejnera “da ih iduće godine svugdje imamo, u pravcu poboljšanja uslova rada komunalnog preduzeća”.

200 kontejnera nedostaje komunalnom preduzeću, barem 30 podzemnih kontejnera, pet kamiona i kamion za pražnjenje podzemnih kontejnera

Kabasti otpad ide na Cetinje, ali je to neodrživo

Lokalna uprava i lokani parlament sada treba da povuku novi bitan potez - da odrede lokaciju na kojoj će biti odlagan kabasti otpad, jer ovu vrstu otpada ne može da prihvati sanitarna deponija Možura. Vršilac dužnosti direktora komunalnog preduzeća Dragan Đonović rekao je odbornicima da je nađena lokacija za odlaganje kabastog otpada.

Riječ je o lokaciji na teritoriji Opštine Cetinje. Kako komunalci posjeduju samo jedan kamion za kabasti otpad kapaciteta pet kubika, za potrebe odvoženja ovog otpada koristili su usluge i drugih prevoznika, što uz troškove deponovanja otpada, goriva i amortizacije ovakvu varijantu čini dugoročno neodrživom.

Bonus video: