Problem gostiju Instituta Igalo zbog golubova

2149 pregleda 0 komentar(a)
Institut Simo Milošević, Prva faza, Foto: Slavica Kosić
Institut Simo Milošević, Prva faza, Foto: Slavica Kosić

U Institutu "Dr Simo Milošević" u Igalu gdje je na liječenju i rehabilitaciji veliki broj pacijenata iz zemlje, ali i inostranstva problem često predstavljaju golubovi. Oni, kako se "Vijestima" požalila jedna pacijentkinja iz tkz. Prve faze, kroz otvorena balkonska vrata i prozore ulaze u sobu, uznemiravaju i plaše stanare, a nerijetko ostavljaju i izmet u prostorijama.

"Znam za taj problem, kaže direktor hotelijerstva Željko Andrić i objašnjava da se sa njim susreću i njihove spremačice. “Naši gosti i pacijenti hrane ptice, a one se u potrazi za hranom vraćaju mjesta gdje je mogu naći". On ističe da i ne pomišljaju da “naude” golubovima, ali da nalaze načine da zaštite njihove pacijente.

"Rješenje je u postavljanju komarnika (mreža kao za komarce) i da se golubovi ne hrane na balkonima i prozorima”, kaže ornitolog Darko Saveljić.

On upozorava da je u Crnoj Gori golub zakonom zaštićen i da je zabranjeno i uništavanje njegovih gnijezda. “Često zaboravljamo da čovjek sa pticama, ali i drugim životinjama dijeli životni prostor i zato se moramo prilagođavati zajedničkom životu”, ističe Saveljić.

Bonus video: