Problem mještana novih naselja u PG: Beton bez hlada, škola, vrtića...

U novoizgrađenim kvartovima kod tržnog centra „Delta siti”, gdje je izgađeno 40 zgrada, živi preko pet hiljada stanovnika
147 pregleda 25 komentar(a)
Siti kvart, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Siti kvart, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2017. 20:01h

Prema nezvaničnim procjenama, u novim kvartovima kod tržnog centra „Delta city”, živi preko pet hiljada stanovnika.

Neravnomjeran razvoj Podgorice, odnosno izgradnja brojnih novih kvartova, koja nije praćena odgovarajućom infrastrukurom - vrtićima, školama i domovima zdravlja, doveli su do haotičnog stanja u pojedinim dijelovima grada.

Tu se prije svega misli na Siti kvart, kao i naselje iza tržnog centra, gdje je do sada izgrađeno preko 40 zgrada.

Prema Detaljnom urbanističkom planu u Siti kvartu je predviđena izgradnja vrtića, škole i Doma zdravlja,

Međutim, zbog toga što takvih sadržaja nema, stanovnici Siti kvarta moraju da upisuju djecu u vrtiće i osnovne škole u drugim dijelovima grada.

To je ove godine dovelo do toga da pojedini stanovnici Bloka pet i šest nijesu mogli da upišu mališane u Osnovnu školu „Štampar Makarije” i „Radojica Perović”, jer su već formirana odjeljenja.

Iz Udruženja arhitekata KANA smatraju da građani Siti kvarta, kao i drugih dijelova grada, jedino pritiskom mogu da natjeraju nadležne da izgrade vrtić, školu i Dom zdravlja.

“Ne postoji obaveza da to mora da se izgradi u nekom roku, ali da bi stanovnici Siti kvarta ili drugih naselja, imali kvalitetnije uslove života. Izgradnju tolikog broja zgrada, trebalo bi da prati i ta infrastruktura”, smatraju u udruženju KANA.

Pojedini stanovnici Siti kvarta kazali su „Vijestima” da im je kada su kupovali stanove predočeno da je predviđena izgradnja Doma zdravlja, škole i vrtića.

“Međutim, možda smo mi umislili da će to biti urađeno brzo. Jer, koliko znam ima naselja, koja su starija od našeg i imaju više stanovnika, ali još uvijek nemaju Dom zdravlja. Tako je na Zlatici, osnovna škola u tom naselju napravljena je kada se naselje izgradilo”, kaže Miloš Popović.

Stanovnica Siti kvarta Ivana Popović smatra da će nadležni zbog problema sa prenatrpanošću škola i vrtića u drugi dijelovima grada, biti prinuđeni da reaguju¸.

“Treba stalno da podsjećamo da problem postoji, kako bi napokon preduzeli konkretne mjere i izgradili vrtić, školu i Dom zdravlja”, kazala je Popovićeva.

Forum mladih SDP-a za gradnju škole, vrtića i Doma zdravlja

Forum mladih SDP-a Glavnog grada nedavno je pokrenuo inicijativu za izgradnju vrtića, škole i Doma zdravlja.

Kako je saopšteno, mladi SDP su prikupljene potpise dostavili Odboru Glavnog grada, odakle će inicijativa biti upućena lokalnoj samoupravi.

“Inicijativa ima za cilj da skrene pažnju i uputi apel, kako nadležnima tako i gradonačelniku kao nosiocu vlasti, da građani Siti kvarta nijesu spremni na kompromis kada su u pitanju elementarni uslovi za pristojan život", navode iz SDP-a.

Bonus video: