Problem na društvenim mrežama: Internet fašisti šire opasne izjave

CDT je izrazio očekivanje da će tužilaštvo detaljnije da provjeri da li u nekim objavama ima elemenata krivičnog djela
9739 pregleda 48 komentar(a)
Objava imena lica u samoizolaciji dala vjetar u leđa "online milicijama": Milica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Objava imena lica u samoizolaciji dala vjetar u leđa "online milicijama": Milica Kovačević, Foto: Savo Prelević

Pandemija koronavirusa poslužila je mnogim regionalnim medijima za širenje rasističkih stereotipa, a nakon eskalacije epidemije u Tuzima i u Crnoj Gori, internet fašisti skriveni iza lažnih imena i pokušaja satire, širili su opasne narative o albanskom narodu.

To je dio zaključaka Centra za demokratsku tranziciju (CDT) koji je kroz projekat Raskrinkavanje.me sproveo monitoring za period od 10. do 25. marta.

CDT je izrazio očekivanje da će tužilaštvo detaljnije da provjeri da li u nekim objavama ima elemenata krivičnog djela.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore počela da objavljuje podatke o licima u obaveznoj samoizolaciji, što je, kako navode, loša odluka koja je dala vjetar u leđa „online milicijama“ koje su krenule u stigmatiziranje građana i analizu njihovih privatnih života.

“Čak je pokrenuta i aplikacija koja ima za cilj mapiranje lokacija onih koji su u samoizolaciji”, navodi se.

CDT je utvrdio da su crnogorski uticajni mediji uglavnom odgovorno odigrali svoju društvenu ulogu. Držali su se, tvrde, zvaničnih informacija i uzdržavali su se od objavljivanja glasina, pretpostavki i neprovjerenih informacija.

“Neki čitani portali su odlučili i da uvedu nepopularnu ali potrebnu mjeru ukidanja komentara u realnom vremenu, i na taj način pomogli da se ograniči širenje različitih negativnih uticaja. Međutim, na desnom i tabloidnom kraju medijske scene, poznati dezinformacioni akteri su, ranije poznate, antidemokratske i antizapadne narative „prepakovali“ i prilagodili situaciji izazvanoj koronavirusom. I dio korisnika društvenih medija doprinosio je širenju lažnih vijesti, diskriminacije i stigme. Neki su to činili iz neznanja, postajući nesvjesni proliferatori dezinformacija. Međutim, postoje i oni koji su svjesno promovisali teorije koje su u suprotnosti sa naučnim i stručnim zaključcima i zagovarali diskriminatorne prakse”, pokazala je analiza.

U analizi se konstatuje da su najprije objavljivani “mitovi” o prenošenju bolesti i netačnim savjetima za njeno sprečavanje i liječenje. Najopasniji uvezeni narativ je, navode, da koronavirus nije opasan a zatim i dezinformacije o skrivanju stvarnog broja zaraženih CDT podsjeća i da su obustavljene litije i da je Mitropolija crnogorsko primorska SPC ponudila pomoć i prihvatila vladine mjere.

Istovremeno su, navode, “promovisali opasne teorije o otpornosti kašičice za pričešće na koronavirus, i o profilaktičkom efektu crkvenih zvona, održavali vjerske skupove, a neki čak i ilegalno prelazili granicu”.

“Tako je SPC širila dva narativa koja su često bila kontradiktorna”, zaključuje se.

Vučić pokrenuo anti-EU kampanju da je Balkan ostavljen na cjedilu

Od proglašenja pandemije intenzivan je anti-EU narativ, koji je na ovim prostorima eskalirao nakon izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o nepostojanju evropske solidarnosti, navodi CDT.

“Glavna teza je da je EU ostavila na cjedilu Zapadni Balkan. Širenje je dalje nastavljeno kroz netačne priče o zabrani izvoza medicinske opreme od strane EU. Tu su i poznati anti-NATO narativi, koji prate godišnjice intervencije u SRJ....”, piše u analizi objavljenoj na sajtu te NVO.

Bonus video: