Problemi mještana sela Mahala: Separacija na Cijevni radi i tokom noći

Separacija radi, tvrde mještani, 24 časa, smeta im buka, prašina, Cijevna postala veći potok...
690 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2016. 18:20h

Mještani zetskog sela Mahala zatražili su od nadležnih da ih zaštite od posljedica rada separacije pijeska firme “Transpetrol”, koja, kako tvrde, radi 24 časa.

U dopisu, dostavljenom “Vijestima”, mještani navode da je glavni povod njihovog obraćanja “nevjerovatno radno vrijeme separacije od 24 časa, buka koju proizvode drobilice i koja ne dozvoljava normalan život, prašina koja prekriva skoro pola mjesta, kao i devastacija korita rijeke Cijevne koja je u tom dijelu postala veći potok”.

“Tražimo pomoć od svih relevantnih subjekata ove države... Molimo nadležne da preduzmu konkretne korake kako bi se stalo ovome na kraj”, navodi se u dopisu mještana.

Rajo Šuškavčević je juče, prije nego što je prekinuo telefonski poziv, kazao da više nije vlasnik “Transpetrola” i da ga novinarka “više ne maltretira”.

U centralnom registru Privrednog suda se kao osnivač i izvršni direktor “Transpetrola” vodi Slavko Kračković, koji juče nije odgovarao na telefonske pozive.

“Koje je zvanično radno vrijeme separaciji? Ako je zaista 24 sata kao što rade, ko je dozvolio da nesnosna buka i prašina, odnosno, naše trovanje, traje 24 sata? Da li su deponije pijeska formirane na 40 metara od naših kuća vid adekvatnog skladištenja”, navodi se u dopisu mještana.

Mještane, kako se navodi u dopisu, zanima i kad su posljednji put izvršena mjerenja zagađenja i buke na separaciji, da li koncesionar poštuje sve tačke koncesionog ugovora i da li firma “Transpetrol” ima dozvole za stambeni objekat koji je sagradila skoro u koritu rijeke, jer se taj dio korita vodi kao zeleni pojas.

“Vijesti” juče nijesu dobile odgovor iz Uprave za inspekcijske poslove da li su izlazili na teren povodom optužbi mještana Mahale i koje su mjere preduzeli. Ni iz Glavnog grada nijesu odgovorili šta su preduzeli povodom pritužbi mještana Mahale.

Mještani u dopisu navode da su njihovi napori da nadležne upoznaju sa ekološkom katastrofom u njihovom mjestu ostali mrtvo slovo na papiru, te da je postojala i peticija sa 290 potpisa mještana, “koja je famozno nestala i sve se zataškalo”.

“Naši napori sa zborom mještana od prije nekoliko godina su bili bezuspješni. Na jednom zboru gost je bio presjednik GO Golubovci Dušan Radonjić. Obećanje koje mu je dao vlasnik firme da neće raditi poslije 17 časova poštovalo se čitavih 10 dana”, navodi se u dopisu mještana.

Radonjić juče nije odgovarao na poziv i SMS-ove novinarke “Vijesti”.

Mještani su upozorili da će, ukoliko njihove molbe i ovog puta ne budu adekvatno riješene, biti prinuđeni na “drugačiji vid protesta”, jer samo traže normalne uslove za život.

Galerija

Bonus video: