Problemi sa vodosnabdijevanjem u Danilovgradu, građani ljuti na odnos nadležnih prema problemu

Problem, naglasio je Kovačević, postoji godinama unazad, od kada je počela izgradnja i priključci na vodovod na kom su i oni
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2011. 21:43h

Stanari zgrada u užem dijelu Danilovgarada već 20 dana imaju problem sa vodosnabdijevanjem. Obraćali su se, kako su kazali, Komunalnom preduzeću, predsjedniku Opštine Branislavu Đuranoviću, glavnom administratoru Ratku Lakiću, razgovarali o svom problemu sa potpredsjednikom Opštine Vidojem Pavićevićem, ali njihov problem i dalje nije riješen.

“U ovim zgradama uglavnom žive stariji ljudi koji ne mogu poći za vodu sa gradske česme. Mi mlađi donosimo bidone, jer ako bi čekali da ih natočimo od jedan posle ponoći do 3 - 4 sata izjutra kada imamo vodu u toku dana, trebalo bi nam 20 minuta da napunimo jedan bidon od pet litara, a oni, umjesto da obezbjede građanima vodu, zalivaju parkove“, kazao je stanar jedne od zgrada u centru, Miodrag Kovačević.

Miodrag Kovačević

Od Komunalnog već dvadeset dana nijesu dobili nikakav odgovor. Nakon obraćanja predsjedniku Opštine, predstavnika stanara primio je potpredsjednik Pavićević i kazao im da je potrebno da potpišu peticiju, a glavni administrator Lakić, kako kaže Kovačević, obećao je da će problem biti riješen za dva do tri dana.

Problem postoji već godinama

Problem, naglasio je Kovačević, postoji godinama unazad, od kada je počela izgradnja i priključci na vodovod na kom su i oni.

“Mi ne možemo nikome zabraniti da se priključi na istu mrežu, samo tražimo da se kapacitet poveća kako bi je svi imali. Niko od njih nikada nam nije ponudio mogućnost dogovora za plaćanje troškova za održavanje hidrofora, a mi smo raspoloženi da ga plaćamo pod istim uslovima pod kojim ga plaćaju i stanari zgrada u blizini. Zbog nedostatka vode, osim što nam nije omogućeno da normalno održavamo higijenu, uključimo veš mašinu, problem je i sa kanalizacijom, jer se iz šahtova širi nesnosni smrad. Samo 30 metara smo udaljeni od Doma zdravlja, a postaćemo izvor zaraze”, kazao je Kovačević.

Mještani Grude, Martinića i Spuža ne žele javno da govore

Zdravko Simonović, rukovodilac ekonomsko pravnog sektora JKZP kazao je da se taj dio snabdijeva vodom pomoću hidrofora, ali da je on isključen sa elektro mreže zbog duga, te da su stanari i lokalna uprava pisano obavješteni o tome, i da je jedino dogovorom svih strana moguće pronaći rješenje.

Za razliku od stanara zgrade u centru, mještani Grude, dijela Martinića i Spuža koji takođe danima imaju problema sa vodosnabdijevanjem, nijesu željeli javno da govore o tome.

U Martinićima su kazali da problem postoji od kad je izrađen “Gradinski” vodovod

U Martinićima su kazali da problem postoji od kad je izrađen “Gradinski” vodovod, te da od 1. maja konstantno imaju probleme sa vodosnabdijevanjem, jer oni koji su na visočijim kotama zalivaju bašte. Spužani sumnjaju da neko ima dogovor sa fabrikama vode, a mještani Grude, kojima je juče obezbjeđeno snadbijevanje vodom, kazali su da im je “predsjednik Opštine pustio vodu”, kako bi se “premostili do ponedeljka” kada, po dogovoru sa njim, očekuju potpuno regulisanje problema u vodosnabdijevanju.

Samo jedna od mještanki bila je raspoložena da razgovara, ali anonimno.

“Vode njesmo imali, sinovi su mi donosili iz grada, za stoku smo vadili iz bunara, a mašine nijesmo upotrebljavali. Veš koji treba da se pere nosile su moje snahe u rod, a djecu smo kupali u lavore”, kazala je ona.

Predsjednik Opštine nije odgovarao na telefonske pozive

Predsjednik Opštine, koga je reporter “Vijesti” htio da pita kako je mještanima Grude “pustio vodu”, nije odgovarao na telefonske pozive.

Iz Vodovoda najavljuju restrikcije

Iz JKZP “Vijestima” je dostavljeno i saopštenje u kom između ostalog, piše da će “ukoliko se nastavi atak na vodovodni sistem uvesti restrikcije, jer Vodovod Danilovgrad nije agrarni vodovod”.

“Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova Opštine”, kaže se u saopštenju i dodaje da, zbog toga pozivaju potrošače da snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Oni su, navodi se dalje u saopštenju, registrovali veliki broj zloupotreba od potrošača i procesuirali dio krivičnih prijava, a problem predstavljaju i neplanirani prekidi električne energije koji povremeno sprečavaju vodosnabdijevanje.

Galerija

Bonus video: