Problemi u Željeznici: Kvarovi vozova prečesti

Milisav Dragojević, inženjer sa skoro četiri decenije iskustva, upravi Željezničkog prevoza ukazao na ozbiljne probleme u kompaniji
193 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2013. 15:18h

Inženjer Milisav Dragojević, koji je za proteklih 37 godina obavljao najodgovornije poslove u sektoru vuče vozova, skrenuo je pažnju upravi Željezničkog prevoza na ozbiljne probleme u servisiranju vozova.

Jedan od iskusnijih inženjera u crnogorskoj željeznici, sačinio je analizu u kojoj se notira povećanje broja kvarova i veliki broj otkazanih vozova i isključenih vagona.

Dragojević nije htio da za novine pojašnjava ozbiljne propuste i probleme o kojima govori u analizi, ističući da je to objasnio željezničkoj upravi.

U analizi piše da je Prevozu tokom prošle godine svakodnevno falilo ispravnih lokomotiva za redovni saobraćaj. Dragojević smatra da se lokomotive nedopustivo dugo zadržavaju na redovnoj opravci u zagrebačkom Gredelju.

Tako je lokomotiva 461-040 još u Zagrebu, a na popravku je poslata 28. maja 2012.

Dragojević napominje da je jedan voz u Gredelju od 14. marta a drugi od 19. aprila prošle godine. Pomenuta lokomotiva i eletromotorni vozovi davno je trebalo da se vrate i uključe u saobraćaj.

Ozbiljan problem, piše u analizi, je i to što se predugo čeka na reklamacije kvarova remorteru u toku garantnog roka. Pravilo je da u garantnom roku predstavnik remortera bude stalno tu da bi se odmah regovalo a u ovom slučaju kada se kvar desi čeka se dolazak ljudi i Zagreba. Zbog toga lokomotive i vagoni danima ostaju van stroja.

Dragojević tvrdi da se vozovi predugo zadržavaju i u vanplanskoj opravci. Lokomotiva korišćena za raščišćavanje snijega 10. februara prošle godine kada se pokvarila, osposobljena je tek 20. jula, navedeno je u analizi. To je samo jedan od primjera sporog servisiranja.

„U toku prošle godine zbog nedostatka ispravnih lokomotiva otkazano je 70 vozova za prevoz putnika u lokalnom saobraćaju. Samo u decembru otkazan je 21 voz i ta praksa se nastavlja i u ovoj godini. Zbog nedostataka lokomotiva ŽP je angažovao lokomotive Montecarga za prevoz putnika u lokalnom i međunarodnom saobraćaju. Ukupno je prevezeno 929 vozova“, piše u analizi.

Željezničari kažu da je nekada za jedan otkazani voz slijedila nečija smjena a sada ni za desetine otkazanih mnogo veće propuste niko ne odgovora.

Takvo servisiranje vozova ŽPCG je koštalo minusom koji se mjeri stotinama hiljada eura.

Dragojević je uočio „neuobičajeno veliki broj isključenja putničkih kola zbog kvarova na osovinskom sklopu – naljepnice i ravna mjesta.

Broj tih kvarova, po ocjeni Dragojevića, povećan je i do deset puta otkako vozove održava Gredelj.

U Željezničkom prevozu se posljednjih mjesec dva više bave time ko će zauzeti koju direktorsku poziciju i ko će zauzeti koje upražnjeno pomoćničko mjesto u Vladi nego Dragojevićevom pričom o ozbiljnim problemima u održavanju vozova i redovnosti i bezbjednosti saobraćaja.

Preča borba za fotelje

Pošto je Vlada odlučila da deprofesionalizuje poziciju predsjednika odbora direktora u svojim kompanijama, nastala je pometnja u Prevozu gdje je za ograničeni broj direktorskih mjesta naglo poraslo interesovanje.

U toj situaciji na pitanja “Vijesti“ o problemima na koje ukazuje Dragojević umjesto konkretnih odgovora stigla je uopštena priča iz koje je jedino jasno da je Gredelj izabran u tenderskoj proceduri po važećim propisima i da je riječ o kompaniji sa višedecenijskim iskustvom, koja je sada u stečaju.

Na priču o povećanju broja kvarova u Prevozu odgovaraju da za to nema pouzdane statistike. Kada je riječ o dugom zadržavanju vozova na remontu u Gredelju u ŽP kažu da se ne može znati šta sve treba popraviti na vozu dok se otvori - demontira. Nema odgovora na pitanje koliko je posljednjih nekoliko godina isplaćeno Gredelju za opravke i sređivanje vozova.

Galerija

Bonus video: