Procjena štete u Malesiji: Ceh nevremena znaće se u utorak

Oko 60 zahtjeva za odštetu podneseno je juče do podneva, nadležni očekuju da će ih biti više od 100
92 pregleda 2 komentar(a)
grad Tuzi, Foto: Privatna arhiva
grad Tuzi, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.06.2014. 20:04h

Predstavnici Komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda procijeniće u utorak kolika materijalna šteta je pričinjena u selima Pothum i djelovima Kodrabudana i Sukuruća, gdje je u noći između srijede i četvrtka nezapamćeni grad desetkovao usjeve.

Predstavnik GO Tuzi Ibrahim Kajošaj kazao je juče "Vijestima" da su članovi komisije GO i Glavnog grada juče izašli na teren i prikupljali zahtjeve za obeštećenje. On je saopštio da je juče do podneva pristiglo oko 60 zahtjeva:

“Iz časa u čas broj zahtjeva se povećava, pa očekujem da će ih biti više od 100”.

Predsjednik GO Tuzi Frano Ljuljđuraj pozvao je sve nadležne institucije, između ostalih i Ministarstvo poljoprivrede, da učine sve što je moguće, kako bi se nadoknadio bar dio štete. On je rekao da mještani mogu i tokom vikenda, od 9 do 14 časova, da prijave štetu, kako bi GO Tuzi evidentirala sve zahtjeve do utorka.

Ljuljđuraj je saopštio da je juče obišao pogođena mjesta i naglasio da su najviše štete pretrpjeli mještani Pothuma, ali i svi oni koji se poljoprivredom bave u priobalju Skadarskog jezera.

“Ljudi su razočarani. Prošle godine ih je podogila poplava, a ove im je grad nanio ogromnu štetu sa nesagledivim posljedicama”, rekao je Ljuljđuraj, istakavši da su mnogi uzeli zemlju u zakup i da sada ne znaju kako će dočekati zimu.

Čunmuljaj: Uništene njive izgledaju tužno i ružno

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača Malesije Smailj Čunmuljalj, međutim, tvrdi da skoro niko od nadležnih još nije pritekao u pomoć.

“Zahvalio bih se Savjetodavnoj službi za biljnu proizvodnju, čiji su nas predstavnici posjetili i posavjetovali šta da radimo", kazao je Čunmuljalj.

On je rekao da su mještani juče čistili njive, ocijenivši da su zasadi u katastrofalnom stanju: “Vinogradi su potpuno uništeni, ali i velika količina lubenica, paprika i paradajza. Uništene njive izgledaju i tužno i ružno”.

Bonus video: