Prodali Borovu šumu, zaposleni dobijaju plate

Uprava za imovinu bila je jedina koja je dostavila ponudu za kupovinu parcele po početnoj cijeni od 3,55 miliona eura
2767 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2019. 19:12h

Zaposleni u Opštini Ulcinj do kraja godine primiće tri ili četiri plate, za koje su bili uskraćeni zbog petomjesečne blokade računa. To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Opštine Ljoro Nrekić.

Račun je sredinom jula, nakon pravosnažne odluke Vrhovnog suda, blokirala budvanska firma “Rekreaturs” zbog duga od oko šest miliona eura. Budvani su do sada skinuli oko tri miliona eura iz gradske kase.

Zbog deblokade, Opština je shodno dogovoru sa premijerom Duškom Markovićem, bila primorana da Vladi proda parcelu od osam hiljada kvadrata u Borovoj šumi. Uprava za imovinu bila je jedina koja je dostavila ponudu za kupovinu parcele po početnoj cijeni od 3,55 miliona eura, a na aukciji, koja je okončana u srijedu, bili su prisutni samo predstavnici Ministarstva finansija. Borova šuma je tako prodata Vladi i pored više protesta dijela građana i ulcinjskog nevladinog sektora koji su tražili zabranu gradnje u tom dijelu Ulcinja.

Nrekić očekuje da će već danas ili u ponedjeljak, zaključiti kupoprodajni ugovor kod odabranog notara.

“Odmah nakon toga očekujem uplatu. To znači da ćemo iz deblokade izaći vjerovatno tokom naredne sedmice, iako mnogi u to nijesu vjerovali”, kazao je Nrekić.

Epilog sudskog postupka zbog rušenja kosovskog naselja K1 u Štoju, koji je ulcinjsku Opštinu gurnuo u haos, trajao je decenijama. Obilježile su ga kontroverze, jer su zastupnici Opštine uporno zastupali tezu da je tadašnji Titograd, a ne Ulcinj, odgovoran za rušenje naselja koje je 1980. godine izgradio sindikat Elektroprivrede Kosova.

Sud odbrani nije povjerovao da se radilo o političkoj odluci tadašnjeg Saveza komunista zbog bojazni o nekontrolisanom naseljavanju Kosovara i iredente.

Naselje K1, što je šifrovani naziv za Kosovo jedan, izgradio je Sindikat Elektroprivrede Kosova 1980, kao pomoć stanovnicima Ulcinja koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom. “Rekreaturs” biznismena koga potražuje država Duška Kneževića pravni je nasljednik bivšeg društvenog preduzeća DP “Rekreaturs” iz Prištine, čije su sjedište krajem 1999, nekoliko radnika izbjeglih od bombardovanja NATO alijanse, preselili u Budvu. Ono je uz K1 bilo i vlasnik velikog sindikalnog odmarališta u Kamenovu, nadomak Budve, izgrađenog na 33.000 metara kvadratnih.

Opština je tokom postupka insistirala i da sud provjeri registraciju tužioca jer, kako je tvrdila, nije utvrđeno da je firma iz Budve stvarno pravni nasljednik i investitor koji polaže pravo na odštetu.

Pravni zastupnici su isticali prigovor nedostatka pasivne legitimacije, s obzirom na to da su objekti koji su srušeni, a za koje se tražila naknada, uklonjeni na osnovu Rješenja republičkog komiteta za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne poslove Crne Gore. Opština Ulcinj, pisalo je u reagovanju nakon odluke Privrednog suda, nije poništila građevinsku dozvolu, već je to učinio Republički urbanistički inspektor 1983. godine, kada je donio rješenje o poništenju dozvole po pravu nadzora. Sve to, tvrdili su zastupnici Opštine, ukazuje na to da je država kriva za rušenje objekata, a ne Opština.

Bonus video: