"Prodao sam kuću da liječim dijete, jer je ljekar spavao"

Učesnici skupa su pozvali građane da se ohrabre i da više ne ćute o bahatom postupanju ljekara koji su uništili njihove i živote njihovih najmilijih
362 pregleda 0 komentar(a)
Bijelo Polje skup, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Bijelo Polje skup, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.11.2014. 22:58h

"Moje dijete su uništili ljekari bjelopoljske bolnice, i ono se, potpuno ometeno u razvoju, već šest i po godina nalazi u Domu za djecu “Kolijevka” u Subotici”, ispričala je Bjelopoljka Marina Furundžić.

Ona se, među 20 sugrađana ali i roditelja iz Mojkovca, Rožaja, Berana i Kolašina, odvažila da javno iznese potresnu ispovijest o javašluku i nemaru ljekara, na skupu koji su u Bijelom Polju organizovali roditelji pet beba sa bjelopoljskog porodilišta liječenih u KCCG, i direktor NVO “Krug života” iz Podgorice Dejan Cvijanović.

Za koordinatora te NVO za sjever je izabran Slaviša Knežević, otac preminule bebe, Dušana, koji je liječen u KCCG.

Marina je ispričala da joj je Osnovno tužilaštvo u Bijelom Polju zatvorilo vrata kada je pokušala da traži pravdu, a da niko od advokata, koje je potražila, nije želio da se pozabavi njenim slučajem, izgovarajući se na razne načine.

Ona tvrdi da je za teško stanje u kojem se njeno dijete nalazi među glavnim krivcima ginekologica Vesna Cvijović. A jedini u Crnoj Gori, koji je zovu, su radnici Centra za socijalni rad, koji uporno traže da vrati dijete kako država ne bi plaćala troškove boravka u Subotici.

Osim što su podržali zahtjeve te NVO o formiranju specijalnog tima za istrage, roditelji beba koje su liječene u KC tražili su od te institucije da im se dostave zapisnici sa stenogramima Komisije za kontrolu zdravlja u KC i u Opštoj bolnici u Bijelom Polju.

Oni tvrde da su u KC bili upućeni u stanje tri bebe, koje su stigle iz Bijelog Polja, što im je potvrdila dr Rada Rudanović, ali da Klinički centar nije reagovao. Roditelji su najavili krivične prijave protiv odgovornih NN lica u bjelopoljskoj bolnici i u KC.

Sastanku je prisustvovao i član skupštinskog Odbora za zdravstvo, Srđan Perić, koji je ohrabrio roditelje u namjeri da saznaju istinu.

Emina Fejzić iz Rožaja je ispričala da se već tri godine njena porodica bori u dokazivanju istine u slučaju njene unuke, koja zbog nebrige ljekara u Domu zdravlja, dr Azre Lukač, sada ne hoda, ne vidi i ne priča.

"U najtežem stanju poslije rođenja našu bebu su držali bez kiseonika, a nama su saopštili da dijete ionako umire", ispričala je Emina i dodala da umjesto epiloga suđenja, dr Lukač unaprijeđena na mjesto načelnice ginekološke ambulante. Ona je istakla da je u otpusnoj listi sa klinike iz Novog Sada pročitala da je beba imala sepsu.

Bojani Barac iz Mojkovca su ljekari kazali da joj dijete neće ostati živo.

"Ono je preživjelo, ali ne može da hoda. Sada ima šest i po godina. Nijesu ga čak ni zaveli u bjelopoljskom porodilištu da sam se tamo porodila", kazala je Barac.

Nebojša Vujisić iz Kolašina kazao je da su do sada, pored njegove, mnoge porodice bile same u borbi za istinu.

"Moje dijete je rođeno 2009, zdravo i normalno, a kako je potvrdio nalaz obdukcije umrlo je od sepse. Tužilaštvo nije bilo zainteresovano za njegov slučaj".

Učesnici skupa su pozvali i druge roditelje i građane da se ohrabre i da više ne ćute o bahatom postupanju ljekara koji su uništili njihove i živote njihovih najmilijih.

Kad se ljekar probudio, bilo je kasno

Tihomir Joksimović iz Berana, kaže da kad se njegov sin prije osam i po godina rađao, doktor je spavao.

"Kad se probudio, bilo je kasno. Dijete sada ima cerebralnu paralizu i ne hoda. Tad sam ostao i bez posla, a jedini sam u porodici primao platu. Takva nam je država. Prodao sam i kuću da bih liječio dijete, akcije, oko 80 hiljada eura sam potrošio na liječenje. Srećom vježbe, terapije liječenja imaju nekog rezultata, on pravi poneki korak", kazao je Joksimović.

Jeremić načelnik Dječjeg odjeljenja, Tahirović pedijatrica

Roditelji su zatražili od nadležnih institucija da se direktoru bolnice u Bijelom Polju dr Tomislavu Jeremiću, koji je dao ostavku, i neonatologici dr Haki Tahirović, smijenjenoj sa mjesta načelnika Neonatologije, zabrani ulazak u bolnicu zbog sprečavanja ometanja istrage.

Ogorčeni su zato, kako su ispričali, što im nisu izuzeti računari, arhiva, kojoj su u proteklom periodu imali nesmetan pristup.

Dr Jeremiću je, nakon ostavke, povjereno mjesto v.d. načelnika Dječjeg odjeljenja, dok dr Tahirović radi kao pedijatrica na tom odjeljenju, saznaju “Vijesti”.

Bonus video: