Prodavci kažu da je prodaja loša, stari udžbenici upola cijene: "Raspituju se koliko koštaju knjige i odu"

Kompleti knjiga za osnovnu školu, od petog do devetog razreda koštaju oko 30 eura, za srednju školu 40 eura
156 pregleda 1 komentar(a)
Prodaja starih udžbenika, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Prodaja starih udžbenika, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.08.2017. 19:18h

Prodaja korišćenih knjiga počela je u Hercegovačkoj ulici u Podgorici prije par dana. Svakog jutra se na uglu Hercegovačke i Ulice slobode mogu zateći roditelji i djeca koji čekaju kupce tražeći hlad.

Učenica Medicinske škole, Mirela, kaže da na taj način pokušava da zaradi džeparac koji će iskoristiti za potrepštine završnog razreda srednje škole. Ona udžbenike prodaje već šest godina.

“Ovdje sam već tri dana i primjećujem da je ovogodišnja potražnja gora uporedivši sa potražnjom tokom proteklih šest ili sedam godina koliko izlažem. Uspjela sam da prodam neke knjige i nadam se da će biti još zainteresovanih. Očekujem da ću zaraditi džeparac od koga ću moći da kupim knjige ili nešto slično što mi je potrebno za školu”, kaže Mirela.

Koleginica sa štanda pored, Gordana, takođe je nezadovoljna posjetom i zainteresovanošću prolaznika ali i odazivom kupaca. Interesuju se, kaže, samo roditelji koji nakon dobijenih odgovora samo nastave svojim putem.

“Kupaca nema. Raspituju se koliko koštaju knjige i odu”, opisala je Gordana njeno trodnevno izlaganje.

Cijene knjiga, kako na Mirelinom, tako i na susjednim štandovima se formiraju u zavisnosti od očuvanosti udžbenika. U ponudi su kompleti knjiga, pojedinačni udžbenici , ukoričene knjige, neukoričene, lektire, ispunjene zbirke zadataka ...

Mirela nudi komplete knjiga za osnovnu školu, od petog do devetog razreda koji koštaju oko 30 eura ili više ako su dobro očuvane. Kompleti za srednju školu, pretežno knjige za gimnaziju, koštaju oko 40 eura.

“Knjige za prve razrede Gimnazije su malo skuplje jer su njihove cijene u knjižarama visoke. Ja ih prodajem za pola cijene novog kompleta a dobro su očuvane. Komplet za četvrti razred je jeftiniji”, kaže Mirela. Kod nje se udžbenici mogu i pojedinačno kupiti. Jedna knjiga zasebno košta od eura do dva a sa Mirelom se može i dogovoriti o cijeni.

Neki od rijetkih podnevnih prolaznika kažu da je lijepo prodavati i poklanjati korišćene knjige.

“Osim što se mogu naći povoljnije nego u knjižarama, ne mora se čekati red i fino je ako su očuvane. Znam da se prodaju i lektire, pa tako i oni koji nijesu više đaci mogu upotpuniti svoju kućnu biblioteku vrijednim, a jeftinijim, primjercima knjiga”, kaže studentkinja Andrea koja pamti redove u knjižarama i Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

“Vrlo je važno da knjige ne uništavamo i ne bacamo već da se one poklanjaju ili prodaju kako bi se upotrijebile opet”, zaključila je prolaznica Vera.

Akcija Sindikata u ponedjeljak

Tradicionalna akcija “Pokloni, zamijeni ili prodaj korišteni udžbenik” koju sprovodi Sindikat prosvjete Crne Gore počinje u tržnom centru Delta siti u ponedjeljak 21. avgusta u 18 časova. Akcija se održava u atrijumu tržnog centra svakog dana do 31. avugsta od 18 do 22 časa.

“Prvi cilj ove akcije je da roditeljima naših učenika pomognemo da na što jeftiniji način opreme učenike za školu, a drugi cilj je da među učenicima dodatno promovišemo duh solidarnosti, pomoći drugima i altruizam”, saopštio je Slobodan Savovićiz Gradskog odbora SPC Podgorica.

On je istakao zahvalnost menadžmentu Delta sitija koji će donirati određenu količinu školskog pribora za djecu sa ruralnog područja Podgorice.

“Apelujemo i na ostale društveno odgovorne organizacije i privredne subjekte da poput Delte svojim donacijama pokažu solidarnost sa učenicima seoskih škola Podgorice”, pozvao je Savović.

Bonus video: