Prodavci sa pijace u Pljevljima ogorčeni: Iz Prijepolja nam uzimaju hljeb

"Nije mi jasno uz kakve dozvole mogu prodavci iz Prijepolja doći da prodaju povrće i kako nadležne inspekcije ne reaguju"
80 pregleda 7 komentar(a)
Pljevlja pijaca, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja pijaca, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.09.2015. 18:22h

Prodavci na zelenoj pijaci u Pljevljima, pozvali su nadležne u državi da spriječe najezdu trgovaca iz susjednog Prijepolja, zbog kojih svakodnevno trpe velike gubitke. Prodavci upozoravaju da će ukoliko nadležne inspekcije nešto ne preduzmu morati da smanje ili prekinu proizvodnju jer svoje proizvode ne mogu da prodaju zbog nakupaca iz Prijepolja.

Prodavac Čedo Vraneš tvrdi da roba na zelenu pijacu u Pljevljima stiže iz Kraljeva i drugih srbijanskih gradova, a da trgovci tvrde da je proizvedena u Prijepolju.

"Ne možemo više da prodamo našu robu. Pijaca je preplavljena nakupcima iz Prijepolja koji se predstavljaju da su poljoprivrednici i da donose svoju robu, a to uopšte nije tačno”, kaže Vraneš.

On smatra da bi ih nadležne inspekcije trebalo da zaštite od najezde preprodavaca, kako bi se očuvala domaća proizvodnja.

"Nije mi jasno uz kakve dozvole mogu prodavci iz Prijepolja doći u Pljevlja da prodaju povrće i kako je moguće da nadležne inspekcijske službe ne reaguju. Postoje li inspekcijske službe koje nas mogu zaštititi od ovakve najezde preprodavaca iz Prijepolja jer pri ovakvoj nelojalnoj konkurenciji pljevaljski proizvođači ne mogu prodati svoje proizvode”, tvrdi Vraneš.

I Nusret Sadagić smatra da nadležne inspekcije treba da preduzmu zakonom predviđene mjere, što do sada, tvrdi nije bio slučaj.

"Oni rade i trguju, a mi stojimo i gledamo šta se de šava. Nema nikoga da nas zaštiti i da zavede red. Praktično smo svakim danom sve više na gubitku” ističe Sadagić.

Prema riječima prodavaca ovaj problem posebno je izražen ponedjeljkom i petkom kada su na pljevaljskoj pijaci pazarni dani. Tvrde i da se inače posljednjih godina interesovanje građana za zelenu pijacu značajno smanjilo, jer mnoge piljare u gradu nude robu po istim i sličnim cijenama.

“Promet iz godine u godinu opada, a otkad su se pojavili prodavci iz Prijepolja u potpunosti smo iz gubili mogućnost da nešto prodamo i zaradimo”, kaže Dejan Jašović.

U Tržišnoj inspekciji u Pljevljima juče nije bilo moguće dobiti komentar tvrdnji pljevaljskih prodavaca jer na telefonski broj dostupan redakciji "Vijesti" niko nije odgovarao.

Bonus video: