Produžen rok za prijavljivanje za studentsku ljetnju školu CERN 2019.

Ministarstvo će po završetku konkursa odabrati četiri kandidata, nakon čega će CERN realizovati finalni izbor do kraja aprila ove godine
450 pregleda 0 komentar(a)
CERN, Foto: Shutterstock, Shutterstock
CERN, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Ministarstvo nauke Crne Gore produžilo je rok za prijavljivanje na Konkurs za studentsku ljetnju školu CERN 2019. godine, do 21. januara.

Riječ je, kako ističu iz tog Vladinog resora, o atraktivnim stipendijama za boravak crnogorskih studenata u vodećoj svjetskoj laboratoriji, koje su omogućene zahvaljujući Sporazumu između Vlade Crne Gore i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) o naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti fizike visokih energija.

Ministarstvo nauke će, po završetku konkursa, koji je objavljen 15. novembra prošle godine, odabrati četiri kandidata, nakon čega će CERN realizovati finalni izbor do kraja aprila ove godine.

Studentska ljetnja škola CERN-a održava se svake godine u trajanju od osam do 13 nedjelja tokom jula i avgusta i obuhvata teoretsku obuku, učešće na radionicama, seminarima, izložbama, kao i eksperimentalni rad. Najbolji crnogorski studenti imaće priliku da se uključe u svakodnevni rad CERN-ovih velikih istraživačkih timova, koji realizuju interdisciplinarna istraživanja i posjete CERN-ove laboratorije i postrojenja.

Pravo učešća imaju studenti iz oblasti fizike i inženjerskih nauka, naročito ICT oblasti.

Izabrani studenti dobijaju 2.700 švajcarskih franaka mjesečno za troškove boravka i smještaja, pokrivene putne troškove, kao i zdravstveno osiguranje. Pored stručnog rada u CERN-ovoj laboratoriji, organizovane su i brojne posjete velikim obližnjim evropskim gradovima, kulturnim, turističkim, sportskim i drugim lokacijama.

Sve informacije o konkursu studenti mogu naći na sajtu Ministarstva nauke.

Bonus video: