Produžili dozvolu kao i uhapšeni inspektori?

Vladimir Jokić i Boris Bogdanović tvrde da se podhodnik na rivi gradi bez validne građevinske dozvole. Aprcović nije želio da odgovori na optužbe navedene u prijavi, a Mrdak nije odgovarao na telefonske pozive i poruku novinara “Vijesti”
12671 pregleda 17 komentar(a)
Željko Aprcović, Foto: Savo Prelević
Željko Aprcović, Foto: Savo Prelević

Demokratska Crna Gora podnijela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Kotora Željka Aprcovića (DPS) i v. d. direktora Direkcije za izgradnju i uređenje Zorana Mrdaka (DPS) zbog radnji koje su preduzimali kako bi Opština ipak krenula u kontroverzni posao izgradnje podhodnika na gradskoj rivi, a koji je obustavila prethodna vlast predvođena Demokratama.

Podnosioci prijave, predsjednik OO Demokrata i bivši gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić i predsjednik Kluba poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore Boris Bogdanović, tvrde da su Aprcović i Mrdak suštinski postupili isto kao i građevinski inspektori MORT-a Vladan Juretić i Zoran Bošković. Inspektori su u zatvoru i protiv njih se vodi istraga zbog sumnje da su, podmićeni sa 5.000 eura, “zažmurili“ na činjenici da je investitoru od koga su uzeli novac isteklo važenje građevinske dozvole.

Skandal sa Juretićem i Boškovićem izbio je nakon što je TV Vijesti prikazala snimak koji je tajno napravio investitor, kojeg su inspektorili reketirali i doveo je do ostavke ministra održivog razvoja Pavla Radulovića (DPS)...

Prema tvrdnjama Demokrata, gotovo identična situacija desila se lani u Kotoru, jer je nakon promjene lokalne vlasti i “vraćanja u sedlo” DPS odmah revitalizovao i kontroverzni projekat izgradnje podhodnika koji je započet 2016. u vrijeme prethodne DPS uprave.

“Aprcović i Mrdak i druga NN lica su organizovano, svjesno i voljno, neistinito prikazujući činjenice o radu lokalne uprave i njenih organa u realizaciji izgradnje projekta podhodnika u Kotoru, predali zahtjev za produženje rješenja o građevinskoj dozvoli i izdali rješenje o produženju građevinske dozvole suprotno zakonskim normama, čime su stvorili mogućnost da zaključe sudsko poravnanje sa preduzećem ‘Briv Construction’ DOO i sa istim potpišu ugovor o izgradnji lokalnog objekta od opšteg interesa, prateći objekat saobraćajnice - podhodnik..., suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama, i gradnju prijave nadležnom ministarstvu na osnovu istekle i nevažeće dokumentacije i sa gradnjom započnu na osnovu iste”, piše u prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid, uz napomenu da su Aprcović i Mrdak time izvršili krivična djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje, falsifikovanje službene isprave, zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i stvaranje kriminalne organizacije.

Aprcović nije želio da odgovori na optužbe navedene u prijavi, a Mrdak nije odgovarao na telefonske pozive i poruku novinara “Vijesti”.

Aktuelna skupštinska DPS-SD-HGI-LP većina u Kotoru, uz glas odbornice SDP-a Brune Lončerević, nedavno je na predlog Aprcovića donijela odluku da se, uprkos tome što je Opština Kotor dva puta dobila prvostepenu presudu Privrednog suda u toj parnici, zaključi poravnanje sa “Brivom” na način da ta kompanija odustane od žalbe Apelacionom sudu na izgubljeni spor, a da zauzvrat lokalna uprava s njom sklopi ugovor o izgradnji podhodnika ispod magistrale pred Starim gradom.

“Briv” je bio najpovoljniji ponuđač na tenderu koji je 2016. raspisala DPS vlast bivšeg gradonačelnika dr Aleksandra Stjepčevića, ali je Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora u junu 2017. godine, kada je vlast preuzela koalicija opozicionih partija na čelu sa Demokratama, obustavila taj postupak javne nabavke, na što je po zakonu imala pravo. To je urađeno jer u budžetu Opštine za 2017. ni u programu rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za tu godinu, nisu planirana sredstva za gradnju podhodnika, pa ugovor sa “Brivom“ nikada nije ni sklopljen, niti se građevinska kompanija tada, kako je procedurom bilo predviđeno, žalila na odluku.

Nakon promjene vlasti i povratka DPS-a na čelo grada, nesklopljeni posao sa “Brivom” se aktuelizuje, pa Aprcović u septembru prošle godine potpisuje rješenje o produženju građevinske dozvole za izgradnju podhodnika. Ona je u originalu izdata 29. decembra 2016. i, shodno tada aktuelnim zakonskim propisima, njeno važenje je isteklo istog datuma 2018. jer u te dvije godine gradnja nije započela.

Stoga, tvrde u prijavi Bogdanović i Jokić, Aprcović je 29. septembra prošle godine bez ikakvog legalnog osnova donio odluku o produženju građevinske dozvole, devet mjeseci nakon što je ona istekla.

On je potom, u oktobru prošle godine, predložio lokalnom parlamentu da sklopi poravnanje sa “Brivom” i tu kompaniju uvede u skoro 2 miliona eura vrijedan posao koji firma suštinski nikada nije ni sklopila sa Opštinom Kotor.

U prijavi stoji da su Aprcović i Mrdak, kako bi bi pokušali opravdati rješenje o produžetku građevinske dozvole koja je istekla u decembru 2018. godine, lani ustvrdili da je “Briv” u međuvremenu ipak sprovodio neke aktivnosti koje se mogu smatrati pripremama za gradnju podhodnika. Stoga u rješenju o produženju dozvole iz septembra prošle godine, sa Aprcovićevim potpisom (jer nova DPS većina još nije imenovala novog opštinskog sekretara za urbanizam) stoji da se dokumentacije koju je priložio Mrdak u ime Direkcije za uređenje i razvoj kao investitora, “vidi da je izvođač pristupio nabavci građevinskog materijala i opreme, obezbijedio magacin za odlaganje, dopremu i smještaj građevinskog materijala i opreme, kao i da je izvršena prezentacija objekta podhodnika”.

Demokrate naglašavaju da je “Briv” kompanija koja se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

“Poslovno djelovanje ovog privrednog društva, koje nije ni u kakvom ugovornom ili bilo kakvom drugom odnosu sa Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora u smislu izgradnje podhodnika, njegove aktivnosti u smislu imanja magacinskog prostora ili nabavke građevinskog materijala, ne može se smatrati aktivnostima koje na bilo koji način predstavljaju aktivnosti investitora, jer isti ni u jednom trenutku nemaju zaključen ugovorni odnos, već sasvim suprotno, u sudskom su procesu upravo po tom pravnom pitanju. V. d. direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, drugoprijavljeni Zoran Mrdak je znao ili morao znati ove činjenice, te je podnošenjem ove dokumentacije kao dokaznog materijala postupao svjesno, htijući da falsifikujući javne isprave i činjenice, zajedno sa prvoprijavljenim stvori osnov za donošenje drugog nezakonitog rješenja i nastavak vršenja ovog i drugih prijavljenih krivičnih djela”, piše u prijavi.

Jokić i Bogdanović tvrde i da Aprcović nikako nije mogao produžiti građevinsku dozvolu iz 2016. koja je po tada važećem Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata pravno bila “mrtva” od kraja 2018. godine, te da nije mogao pokrenuti kontroverzni posao sa “Brivom” pozivajući se na novi i sada aktuelni Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Mrdak je, naime, na osnovu nezakonito produžene “mrtve” građevinske dozvole iz 2018, krajem prošle godine u ime Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora MORT-u po aktuelnom Zakonu o planiranju prostora, podnio “prijavu građenja” i uveo “Briv” u posao vrijedan oko 2 miliona eura.

Jokić i Bogdanović su podnijeli i zahtjeve za vršenje inspekcijskog nadzora Urbanističko-građevinskoj inspekciji, kao i ekološkom inspektoru, jer se podhodnik počeo graditi bez usvojenog Elaborata o procjeni uticaja, a koji je obavezan po zakonu.

Bonus video: