Prof. Obradović optužio Dom starih i ljekarku: Odgovorni ste za smrt mog oca

“Zamolio sam je da se moj otac preveze u neku zdravstvenu ustanovu, a ona je odgovorila: 'Mislite da će mu negdje (...) i pružiti neku pomoć'"
337 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 02:28h

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Danko Obradović optužio je ljekarku N. G. Doma starih “Grabovac” u Risnu i internistu kotorske bolnice ljekarku Lj. K., da su nepružanjem adekvatne zdravstvene zaštite doprinijele pogoršanju stanja njegovog oca Vukića Obradovića (82), usljed kojih je i preminuo 4. marta ove godine.

On je “Vijestima” ispričao da je njegov otac od decembra smješten u Domu starih, da je njegovo stanje nakon slomljenog kuka 20 dana prije smrti počelo da se popravlja, te da je uz pomoć prijatelja Jugoslava Gatića, koji ga je svakodnevno obilazio po 6 časova, mogao da ustane.

Uzaludne molbe

Više puta je insistirao da ga ljekarka Doma starih, čija je ambulanta udaljena od očeve sobe 2-3 metra, pregleda, ali uzaludno

„Ja sam bio vrlo zadovoljan i planirao da ga uz ovakav oporavak vodim kući za 2 - 3 mjeseca.

Međutim, poslije nekoliko dana prijatelj me je obavijestio da je moj otac počeo fizički da slabi i gubi na težini, što je simptom za povećan šećer u krvi, a o tome je obavijestio medicinsko osoblje Doma starih koje je trebalo svakodnevno da mu kontroliše šećer, jer je otac bio dijabetičar već dvadesetak godina.

Oni to nijesu radili. Već 3. marta poslije podne, moj otac je pao u dijabetičku komu i imao je tjelesnu temperaturu 37,4 stepena. Uprkos činjenici da je bio u neposrednoj životnoj opasnosti, medicinsko osoblje ga nije prebacilo u adekvatnu medicinsku ustanovu, niti pozvalo hitnu pomoć“, tvrdi Obradović.

On je rekao da je njegov prijatelj došao kod oca opet 4. marta u 9.30 časova, iznenađen da je otac sam i da ga niko nije pregledao. Više puta je insistirao da ga ljekarka Doma starih, čija je ambulanta udaljena od očeve sobe 2-3 metra, pregleda, ali uzaludno.

U vrijeme kada se sve ovo zbilo, Obradović je, kako je kazao, bio u Rusiji zbog zdravstvene intervencije.

Ljekarka N. G., koja se brine o štićenicima Doma starih, prema njegovim riječima, obišla je njegovog oca tek oko 12.30 časova: “Izmjerila mu je vrlo visok nivo šećera u krvi samomjeračem od 21,7 mmol/l i nijednu drugu analizu mu ona nije uradila izuzev snimka EKG.

Ona je bila obavezna da kada već nije ranije, onda sada hitno prebaci bolesnika u adekvatnu medicinsku ustanovu, jer bolesnici koji su u dijabetičkoj komi ne liječe se čak ni u bolnici na običnom odjeljenju, već isključivo na intenzivnoj njezi.

Uprkos svemu, ona ga ostavlja u staračkom domu, koji nije medicinska ustanova, naređuje sestri da mu da jednu flašu infuzije sa insulinom i kasnije injekciju insulina i odlazi kući”, priča Obradović.

Direktor upućuje na tužilaštvo, koje neće da se oglašava: Dom starih (Foto: domstarihrisan.me)

On je kazao da je vrijednost šećera pala u toku dana, ali da se stanje njegovo oca nije popravljalo. Prema informacijama koje je dobio od prijatelja, kasnije u toku dana je došla i ljekarka internista LJ. K. iz kotorske bolnice da pogleda njegovog oca.

Ovakve ne primamo?

"Prijatelj joj je tada rekao da pacijentov sin insistira da bude prevezen u bolnicu. Ona mu je lakonski odgovorila da 'ovakve pacijente mi ne primamo u bolnicu'. Kakve onda pacijente ona prima u bolnicu ako ne one kojima je život ugrožen?"

“Kod mog oca je došla poslije sat vremena zadržavanja na gornjem spratu pregledajući pacijente, pa je tek onda došla kod pacijenta koji je bio u kritičnom stanju i samo ga pregledala slušalicama i nije mu davala nikakav lijek. Prijatelj joj je tada rekao da pacijentov sin insistira da bude prevezen u bolnicu.

Ona mu je lakonski odgovorila da 'ovakve pacijente mi ne primamo u bolnicu'. Kakve onda pacijente ona prima u bolnicu ako ne one kojima je život ugrožen?

Arogantno je odbila razgovor sa mnom preko telefona, a ja sam samo htio da se informišem o zdravstvenom stanju mog oca”, kaže Obradović.

Njegov prijatelj je, kako je rekao, nakon toga izmjerio pritisak, koji je bio kritično nizak (76 sa 51).

Nakon toga je pozvao ljekarku iz Doma starih: “Zamolio sam je da se moj otac preveze u neku zdravstvenu ustanovu, a ona je odgovorila: 'Mislite da će mu negdje u nekoj bolnici i pružiti neku pomoć'.

Ja sam odgovorio da smatram da hoće, jer su stručniji i opremljeniji za to. Rekla je da će pozvati ljekarku internistu koja je još bila u Domu i konsultovati se sa njom, i da je više ne zovem telefonom”.

Poslije 15-ak minuta prijatelj ga je obavijestio da su medicinski radnici odlučili da prebace oca u bolnicu Risan i da mu u međuvremenu nijesu pružili nikakvu medicinsku pomoć. Odmah po prijemu u risansku bolnicu, ljekarka iz bolnice je naredila da mu se hitno da infuzija, ali je bilo kasno.

Tvrdi da je tužilac falsifikovao nalaz vještaka

“Bez dokumentacije i izjava svjedoka on je morao da odbije vještačenje, a ne da vještači na slijepo čime je izvršio krivično dijelo nesavjesnog vještačenja“

Tužilac, kako je kazao Obradović, nije vještaku K. N. predao nikakvu valjanu dokumentaciju za 3. i 4. mart, već je predao raniju, koja nema nikakve direktne veze sa radnjama za koje tereti okrivljene.

„Tužilac je u svom rješenju o odbacivanju krivične prijave falsifikovao nalaz sudskog vještaka, jer je naveo da je po nalazu vještaka smrt mog oca nastupila kao posljedica moždanih udara, što vještak u svom nalazu nije naveo.

Štoviše, vještak je u razgovoru sa mnom tvrdio ne samo da on to nije naveo, nego da on to ne može ni da tvrdi bez ekshumacije i obdukcije“, rekao je Obradović.

On smatra da je tužilac počinio krivično djelo falsifikovanja u želji da opravda neobavljanje ekshumacije i obdukcije po principu šta će obdukcija ako se već zna uzrok smrti u njegovom rješenju o odbacivanju krivične prijave, pa makar to bio i falsifikat.

On je mišljenja i da je vještak napravio propust, jer je zaključak da nije bilo greške ljekara dao bez valjane dokumentacije za 3. i 4. mart.

“Bez dokumentacije i izjava svjedoka on je morao da odbije vještačenje, a ne da vještači na slijepo čime je izvršio krivično dijelo nesavjesnog vještačenja“, smatra Obradović.

Zašto Savić nije dozvolio da se uradi obdukcija?

“Vijesti” su dopis poslale i Vrhovnom državnom tužilaštvu, koje ćuti

Obradović je slučaj nedugo nakon očeve smrti prijavio najprije policiji, a onda i osnovnom državnom tužiocu u Kotoru Borisu Saviću.

“Tražio sam da bude urađena obdukcija, ali to nije urađeno. Prijave sam podnio protiv ljekarki N. G. i LJ. K., kao i osobe zadužene za kontrolu šećera štićenicima”, rekao je on.

U policiji su uzeli izjave samo optužene ljekarke N. G., kao i njegovog prijatelja, dok nisu saslušali drugu okrivljenju ljekarku, jer su rekli da će ona ionako reći da nije kriva. Od same okrivljene doktorice N. G. tražili su da pošalje kopiju medicinske dokumentacije, koja je predata vještaku.

„Ovo je nezapamćen slučaj da istražni organi traže da okrivljeni za teško krivično djelo sam odabira, kopira i šalje dokumentaciju protiv sebe i naravno ona nije poslala ključnu dokumentaciju za dane 3. i 4. mart za koje je ja teretim zbog neukazivanja ljekarske pomoći i nesavjesnog liječenja“, tvrdi Obradović.

On vjeruje da je tužilac iz Kotora konstantno opstruirao istražni postupak: „Tvrdio je da je istraga vođena u policiji ispravno, a sam nije saslušao nikog od optuženih i svjedoka.

Odbio je moj zahtjev da izvrši ekshumaciju i obdukciju čime je prekršio član 147 Zakona o krivičnom postupku po kojem se obdukcija vrši uvijek kada postoji sumnja da je u pitanju krivično djelo. Iskoristiću sva pravna sredstva kako bih dokazao da su moje tvrdnje tačne“.

Direktor Doma starih u Risnu Zoran Vukićević kazao je da se obimna i iscrpna dokumentacija o spornom slučaju nalazi kod opštinskog tužioca, te uputio redakciju na tužilaštvo.

On je rekao da ta ustanova nije i nema namjeru da uskrati nijedno od prava srodnika i da razumije potrebu da dobiju kvalitetan, dokumentovan i pravovremeni odgovor u vezi sa životom i boravkom njihovih najbližih u domu, a naročito o zdravstvenom stanju, liječenju i smrti. “Vijesti” su dopis poslale i Vrhovnom državnom tužilaštvu, koje ćuti.

Galerija

Bonus video: