Profesori i CGO traže sankcije za Pićurića: Smjenom štitite javni interes

Ministarstvo prosvjete proslijedilo je zahtjeve profesora U p ravi za inspekcijske poslove, koja treba da ih ispita
334 pregleda 9 komentar(a)
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.10.2017. 17:24h

Ministarstvo prosvjete proslijedilo je zahtjev više nastavnika za razrješenje direktora podgoričke Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” Veselina Pićurića Upravi za inspekcijske poslove koja treba da ih ispita, saopšteno je “Vijestima”.

Centar za građansko obrazovanje nedavno je uputio Ministarstvu urgenciju za hitno postupanje i dostavio izvršne sudske presude protiv Pićurića.

U CGO kažu da je na osnovu Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju Ministarstvo već trebalo da postupi po presudama,odnosno da razriješi direktora.

Pićurić nije htio da za “Vijesti” komentariše sadržaje presude i zahtjev CGO Ministarstvu.

CGO u urgenciji adresiranoj na ministra prosvjete Damira Šehovića ističe i da je na razrješenje Pićurića “obavezivao i zahtjev za razrješenje koji je u junu podnio nastavnik praktične nastave u toj stručnoj školi Dragan Sandić”.

“Vjerujemo i vaše javno obećanje u maju ove godine, kada ste naveli da ćete razriješiti svakog direktora obrazovne ustanove za kojeg vam neko donese dokaze da je vršio zloupotrebu službenog položaja ili se dokaže da je na bilo koji način nedostojan i nepodoban za obavljanje te funkcije”, poručuju iz CGO.

Oni su Šehoviću dostavili i pravosnažne presuda koje su riješene u korist profesora, a na štetu direktora. Oni su ministru dostavili i pravosnažne odluke Višeg suda da su profesori Ranko Ljumović i Dragan Sandić nezakonito dobili otkaze.

Ministru je dostavljen i zapisnik Prosvjetne inspekcije u kojem se konstatuje da su Ljumoviću i Sandiću uručeni otkazi kao tehnološki viškovima.

Dostavljena je i presuda Osnovnog suda na Cetinju kojom se poništava odluka škole, kojem je profesoru Mladenu Klikovcuizrečena discplinska mjera umanjenja zarade od pet odsto na tri mjeseca, te odluka podgoričkog Organa za prekršaje, kojom je utvrđeno da Klikovac nije učinio prekršaj za koji ga je Pićurić teretio.

“Iz materijala može se zaključiti da je direktor Pićurić postupao suprotno odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Nadamo se da ćete hitno postupiti po dopisima i imati sluha za višegodišnje nagomilane probleme tog nastavnog kadra uzrokovane radnjama kontroverznog direktora. Takođe, izražavamo nadu da Pićurić nije zaštićen od zakona i da ćete štiteći javni interes istog adekvatno sankcionisati”, navodi se u pismu CGO.

Bonus video: