Profesori iz Nigerije pod nadzorom zbog ebole

Profesori razmišljaju o tome da zbog tretmana crnogorkih zdravstvenih vlasti skrate svoj boravak u Crnoj Gori, pa čak i da ne učestvuju na naučnom skupu
6 komentar(a)
Kehinde Adenegan
Kehinde Adenegan
Ažurirano: 23.09.2014. 05:55h

Nigerijski profesori Kehinde Adenegan i Bankole Aderemi, koji je trebalo da učestvuju na međunarodnom skupu u Herceg Novom, razočarani su ponašanjem crnogorskih vlasti, koji su ih zbog opasnosti od ebole prekujuče zadržali u karantinu na podgoričkom aerodromu, iako su naučnici imali potvrdu iz Nigerije da nijesu zaraženi smrtonosnim virusom.

Profesori razmišljaju o tome da zbog tretmana crnogorkih zdravstvenih vlasti skrate svoj boravak u Crnoj Gori, pa čak i da ne učestvuju na naučnom skupu, prenosi nigerijski Dejli post (DailyPost).

“U karantinu smo iako smo još na aerodromu pokazali ljekarski izvještaj o sprovedenim testovima na ebolu, koji smo donijeli iz Nigerije. Kad smo stigli na podgorički aerodrom, pokazali smo pasoše i ostalu dokumentaciju.

Nesreća je što je Nigerija jedna od šest zemalja iz koje se putnici posebno kontrolišu. Smješteni smo u karantin, a kako su prolaznici znatiželjno gledali u nas, postali smo popularni na aerodromu”, prenosi Dejli post pismo Adenagana. Poslije sat vremena karantina, profesori su odvezeni do Herceg Novog i to u pratnji doktorke koja im se “sve vrijeme izvinjavala, objašnjavajući da ona samo radi svoj posao”. Preciziraju da su njihove zdravstvene potvrde priznate na aerodromu u Turskoj, preko kojeg su došli do Crne Gore.

“Ljekari su nam saopštili da žele da budu dvostruko sigurni da je test urađen u Nigeriji tačan. Doktori su nam rekli da treba da se javimo recepciji hotela svakog dana poslije doručka i večere u slučaju bilo kakvih simptoma ebole”. Dodaje da je prezentacija njegovog rada trebalo da bude sredinom sedmice, ali “ako nadležni u Crnoj Gori nastave ovako da se ponašaju, razmišljamo da skratimo boravak u ovoj zemlji”.

Iz zdravstveno-sanitarne inspekcije “Vijestima” je pojašnjeno da nigerijski profesori nijesu u karantinu jer se ta mjera određuje samo onima koji su doputovali iz zemalja u kojima ovaj virus hara, a za koje se sumnja da su imali kontakt sa oboljelima. “Lica koja nijesu imala kontakt oboljelima stavljaju se pod nadzor. Oni su u obavezi da se jednom dnevno javljaju nadležnom ljekaru kako bi ga izvijestili o eventualnim simptomima oboljenja”, kazali su iz ove inspekcije. Dodaju da zdravstvena uvjerenja ne mogu biti potpuno pouzdana, s obzirom na period od 21 dan koliko traje inkubacija.

Na aerodromima kontrolišu i druga oboljenja

Iz Instituta za javno zdravlje u odgovoru “Vijestima” precizirano je da su na crnogorskim aerodromima posebne mjere predviđene za lica koja dolaze iz zemalja u kojima ima kolere, kuge, žute groznice, virusnih hemoralgičnih groznica i malarije. “U Crnoj Gori trenutno nije registrovano nijedno lice za koje bi se moglo sumnjati da ima ebolu”, ponovili su iz te zdravstvene ustanove.

Bonus video: