Profesori su nekada bili autoriteti i mnogo strožiji

Bivši učenik i profesor Gimnazije „Slobodan Škerović" Dragoljub Brajović priča o prošlim vremenima, đačkim nestašlucima, odnosu nastavnik – učenik
182 pregleda 7 komentar(a)
Dragoljub Brajović, Foto: Boris Pejović
Dragoljub Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.03.2013. 20:31h

Dragoljub-Bato Brajović, bivši učenik i profesor Gimnazije "Slobodan Škerović" gimnazijske dane pamti po književnim večerima, druženju sa vršnjacima i igranju fudbala.

Za Gimnaziju ga vežu lijepe uspomene, a tvrdi mu je možda mana "što nije umio da se zaljubi u političare" i što je uvijek bio drugačiji od ostalih.

U vrijeme kada je on bio učenik, škola se zvala Viša realna gimnazija, imala je osam razreda i radila je u jednoj smjeni, a kaže da su najbolji uslovi bili između dva rata.

Predavali su mu Cvjetko Lainović, Radisav Paunović, Pavić Đukić, Uroš Terzić...

Gimnazijalci su pravili i nestašluke, a najveći poroci bili su duvan i malo alkohola, ali "droge nije bilo"

On se ne sjeća da je ikada bio kažnjavan na taj način, bio je primjeran učenik, mada momci su u to vrijeme drugačije vaspitavani.

"Učenicima sam ponavljao da neće uvijek biti mladi i lijepi, moraju stalno raditi i napredovati, jer je najbolji sport – rad"

Gimnazijalci su pravili i nestašluke, a najveći poroci bili su duvan i malo alkohola, ali "droge nije bilo".

"Bilo je i zaljubljivanja, ali to je bilo samo platonski. Oni hrabriji prilazili su, razgovarali, udvarali se, mada su i djevojke i momci tada bili stidljivi", rekao je on.

Brzo su prošli gimnazijski dani, a Brajović je potom završio akademiju za likovne umjetnosti u Beogradu, godinu dana predavao u OŠ "Vladimir Nazor", pa se zaposlio kao profesor u podgoričkoj gimnaziji.

Nije ni slutio da će u toj instituciji provesti narednih 30 godina, tokom kojih se trudio da kroz anegdote i zanimljive priče gimnazijalcima prenese važne poruke koje će koristiti u životu.

U bogatoj karijeri baštini 64 samostalne i učešće na preko 300 kolektivnih izložbi, koautor je dva prva udžbenika likovne kulture

Podsjetio bi omladinu na riječi Karla Marksa – "mi posjedujemo imovinu, ali i ona ima nas", što bi u prenesenom značenju trebalo da im poruči da obrate pažnju na stvaranje ličnosti, sticanje prijatelja, sticanje porodice, a manje na luksuzne i prestižne stvari.

Iz mnogih generacija kojima je predavao nije lijepo izdvajati imena, kazao je, ali spomenuo je Balšu Brkovića, Ratka Odalovića, Momčila Macanovića, Draška Dragaša..

"Kažu da sam bio dobar profesor, ali to već nije na meni da sudim"

U bogatoj karijeri baštini 64 samostalne i učešće na preko 300 kolektivnih izložbi, koautor je dva prva udžbenika likovne kulture, bio je predsjednik Udruženja lukovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG), predsjednik Saveza udruženja likovne umjetnosti Jugoslavije.

Osam godina bio je inspektor Ministarstva prosvjete , penzionisao se 2003. godine.

Od tada, uživa u druženju sa unucima, pravljenju slika karikatura i radu oko pčela i košnica.

"Najviše sam ponosan na svoje petoro djece, pokojnu suprugu Anastasiju i njen talenat, na činjenicu da nisam nikome zlo učinio, bar svjesno, nego sam uvijek pomogao kad sam mogao. Kažu da sam bio dobar profesor, ali to već nije na meni da sudim", kazao je Brajović.

Nije išao po nagradu

Brajović je 1986. godine dobio pismo organizatora bijenala iz Karlovca u Hrvatskoj, obavijestili su ga da je jedan od jedanaest dobitnika nagrade za akvarel i da dođe po nagradu.

"Riječ je o petom bijenalu akvarela Jugoslavije, nisam očekivao tu nagradu. Nažalost, nijesam imao novca za put, tako da nisam otišao. Odnio sam pozivnicu u "Pobjedu", razgovarao sam sa tadašnjim glavnim i odgovornim urednikom Mrdom Boškovićem da se to objavi, međutim on mi je rekao da ne mogu objavljivati "privatna pisma" nego će sačekati zvanično od "Tanjuga". Pokušao sam da objasnim da je to zvaničan dokument, imao je pečat i potpis, ali ipak to nikada nije objavljeno i ne zna se da sam ja dobio tu nagradu", ispričao je on.

Bonus video: