Profesorica još ne odgovara: Da li je plagijator?

Odgovor novinarke vanrednoj profesorici Pravnog fakulteta Bojani Lakićević Đuranović
5089 pregleda 45 komentar(a)
Sjedište Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Foto: Filip Roganović
Sjedište Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.08.2019. 08:27h

Za početak: drago mi je što je profesorica Bojana Lakićević-Đuranović iznijela svoj stav, iako nije odgovorila na moja pitanja poslata još 8. jula, a i ponavljana nakon toga. Podsjetiću je da je u SMS korespondenciji obećala da će to učiniti tog ili dan kasnije, 9. jula.

No, 9. jul se pretvorio u 7. avgust, a i dalje nije odgovorila na pitanja koja su joj tada upućena, a postaviću ih sada još jednom: Da li je rad nekadašnjeg studenta neovlašćeno preuzela i predstavila kao svoj? Da li zna da je to kažnjivo, shodno članu 233 Krivičnog zakonika? Da li to dovodi u pitanje njen legitimitet i pred naučnom javnošću i pred studentima? Da li će se saglasiti sa mogućom inicijativom da se utvrdi da li se radi o kršenju kako Krivičnog zakonika, tako i Zakona o akademskom integritetu i dozvoliti da se procesuira analiza Centra za građansko obrazovanje? Na ova, legitimna pitanja, nije odgovorila.

Tek mjesec dana kasnije, zbraja tekstove, naslovne strane, drži čas na temu pretpostavke nevinosti... Nijesu je “Vijesti” proglasile krivom, već, najprije, njeno ćutanje, jer za mjesec dana nije nijednom dala valjan argument da treba da joj vjerujemo. Množina, jer platu prima zahvaljujući građanima.

Nijesu joj “Vijesti” dale epitet “osumnjičene”, već Osnovno državno tužilaštvo.

Nijesu “Vijesti” prije nekoliko godina procijenile da je kolega Slavko Radulović napisao istinu kad je pisao o tome da su joj ocjene ispravljane. Podsjetiću profesoricu Lakićević-Đuranović: sud je tako procijenio. Dakle, tužilaštvo i sud. Još jednom: tužilaštvo i sud. “Vijesti” tragaju za odgovorima na pitanja od javnog značaja, kao što je ovaj slučaj. “Vijesti” su, a i nastaviće, da izvještavaju profesionalno o svim anomalijama u društvu. Kad kažem profesionalno, to znači na osnovu onoga što kažu i dokumentuju državne institucije, kredibilne organizacije i kredibilni pojedinci. Nastavićemo da pitamo i Lakićević-Đuranović i sve druge. Sve to u cilju zaštite javnog interesa i pravne države, a vjerujem da to će to Lakićević-Đuranović razumjeti i podržati, jer predaje predmete u vezi sa pravom Evropske unije.

Tina Popović, novinarka i urednica “Vijesti”

Bonus video: