Proglas Sindikata medija Crne Gore: Pet minuta gromoglasne tišine

Novinari/ke i kolege snimatelji i fotografi su pokretne mete, na koje svi, počev od političara do kriminalaca, svaljuju odgovornost za poremećaje u društvu
1 komentar(a)
novinari, Foto: Arhiva "Vijesti"
novinari, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.05.2013. 10:21h

Sindikat medija Crne Gore izdao je Proglas povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija

"Svjetski dan slobode medija crnogorski novinari, novinarke i svi zaposleni u medijima obilježavaju u uslovima stalnog straha za svoja radna mjesta, izloženi su nasilju, u lošem su socijalnom i ekonomskom položaju i često su im uskraćena osnovna prava iz rada garantovana Ustavom, Zakonom o radu i ostalim zakonima koji tretiraju oblast radnih odnosa.

Rad bez određenog radnog vremena je često izgovor za prekovremeni neplaćeni rad na koji su zaposleni u medijma primorani, bez bilo kakve nadoknade se radi tokom praznika, porezi i doprinosi se ne uplaćuju ili su to minimalni iznosi, ugovori o radu na određeno su sve češći, a nerijetko rade i na crno.

Zahvaljujući Sindikatu medija zaposleni u svim crnogorskim medijima su udruženi i zajedno tražimo od poslodavaca, bez obzira da li je riječ o privatnicima ili predstavnicima medija u državnom vlasništvu, da nam stvore uslove za rad i počnu da poštuju zakone koji su obavezujući.

Dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja i to od 1993. godine kada ga je proglasila Generalna skupština UN kako bi podigla svijest o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Sindikat medija traži od poslodavaca povećanje zarada, a ne njihova umanjenja kojima pribjegavaju pozivajući se na ekonomsku krizu i mjere Vlade. Pored toga, Sindikat medija očekuje od poslodavaca da konačno počnu da plaćaju prekovremeni rad jer su novinari/ke i ostali zaposleni u medijima među najmanje plaćenim u državi. Otkazi, uz minimalne otpremnine, postali su svakodnevica u skoro svim redakcijama. Poslodavci se najlakše odriču novinara, novinarki i kadra iz tehničkog dijela, dok sa druge strane niko nema uvid u troškove koje pravi menadžment.

Sindikat medija očekuje od države da obezbijedi ambijent u kojem će novinari/ke nesmetano raditi bez straha za život. Jasno je da je pitanje medijskih sloboda jedno od ključnih za razvoj demokratskih standarda i da se to potencira u mnogobrojnim izvještajima međunarodnih organizacija. I dok naše kolege u regionu već postaju službena lica, kod nas se čak i inicijativa odbacuje bez daljih razgovora. Novinari/ke i kolege snimatelji i fotografi su pokretne mete, na koje svi, počev od političara do kriminalaca, svaljuju odgovornost za poremećaje u društvu.

Za slobodu medija potreban je i ambijent zdrave konkurencije, u kojem će svi mediji imati iste uslove. Ipak, mediji u Crnoj Gori su i dalje pod pritiskom političke moći. Zakoni koji tretiraju oblast medija se moraju poštovati, a status državnih i medija u vlasništvu lokalnih uprava se mora definisati.

Od države i društva, koji od nas očekuju da se borimo protiv svih anomalija u društvu i da ukazujemo na probleme, tražimo da nam garantuje bezbjednost i sigurnost. Očekujemo da ni jedan medijski radnik ne bude kažnjen na bilo koji način zbog posla koji savjesno obavlja", navodi se u Proglasu.

Bonus video: