Progres prozvao Numanovića, Ministarstvo odgovorilo

Oni su naveli da je više nego očigledno da ih je sa skupa diskvalifikovala, izražena opravdana kritika koju imaju prema politici Vlade Crne Gore, i prema profesionalnom postupanju njenih određenih pripadnika
0 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 15.06.2016. 19:03h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je danas u Podgorici održalo panel diskusiju posvećenu položaju i pravima LGBT osoba u crnogorskim opštinama.

"Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović sa svojim saradnicima nije našao za shodno da na panel pozove i uključi kompletnu LGBT zajednicu. Zato javno pitam MinIstra, da li ga je bar malo sramota što učešće na panel diskusiji nije omogućio i blagovreno predvidio za predstavnike najstarije LGBT organizacije u Crnoj Gori Za LGBT Forum Progres. Iza ove organizacije stoje najznačajniji preduzeti napori za društveno prihvatanje i povećanje vidljivosti LGBT zajednice u Crnoj Gori" saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Oni su naveli da je više nego očigledno da ih je sa skupa diskvalifikovala, izražena opravdana kritika koju imaju prema politici Vlade Crne Gore, i prema profesionalnom postupanju njenih određenih pripadnika.

MLJMP: Optužbe NVO neosnovane i neutemeljene

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava su saopštili da su optužbe LGBT Foruma Progress neosnovane i neprimjerene.

"MLJMP ima višegodišnju, otvorenu, direktnu i vrlo kvalitetnu komunikaciju i saradnju sa LGBT Forumom Progress, te nije bilo razloga da ova NVO istupi u javnost sa neprovjerenim informacijama i neprimjerenim obraćanjem ministru Numanoviću, koji je uvijek pokazivao razumijevanje, kooperativnost i uvažavanje svih nevladinih organizacija jednako i spremnost za saradnju, kroz institucionalni I zakonodavni okvir" saopšteno je iz ministarstva.

U saopštenju se navodi "da je izvršni direktor LGBT Foruma Progress htio da sazna sve detalje vezane za održavanje panela u opštini Podgorica, saznao bi da je ovaj panel i ostali koji slijede u nekoliko crnogorskih opština, dio projekta čiji su nosioci NVO Juventas i NVO Queer Montenegro, a koji se finansira iz sredstava Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori".

Oni su objasnili da će budući paneli da se organizuju u opštinama sa kojima je, u proteklom periodu, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava potpisalo Memorandume o saradnji u cilju zaštite prava LGBT osoba, i da su oni bili zainteresovani da i sami učestvujemo na njima. Sa organizatorima, NVO Juventas i Queer, dogovorili su da Ministarstvo, kao nadležni državni organ za sprovođenje ove politike, obavijesti lokalne organe vlasti, a da NVO-i Juventas i Queer pozivaju civilni sektor, odnosno nevladine organizacije, objasnili su iz Ministarstva.

"Dakle, kako je došlo do toga da Forum Progress nije obavješten o održavanju panela, nije pitanje za ovo Ministarstvo, a još manje je razlog za neprilično i nekorektno obraćanje ministru Numanoviću, koji je danas boravio u opštini Berane, i potpisao sa ovom Opštinom Memorandum o saradnji o zaštiti lgbt osoba u lokalnim sredinama, poštovanju njihovih osnovnih ljudskih prava i stvaranju uslova za njihovo prihvatanje kao ravnopranbih članova društva, bez predrasuda i stigmatizacije" kazali su iz Ministarstva.

Oni ističu da ih dodatno iznenađuje današnja reakcija NVO, koja je kako kažu samo prije par dana, na poziv Ministarstva za ljudska i manjinska prava, aktivno uzela učešće na dvodnevnom seminaru posvećenom međunarodnim iskustvima u vezi sa zakonom o istopolnim zajednicama, koji je organizovan u okviru projekta “Predim” Savjeta Evrope.

"Na istom su učestvovale ekspertkinje za ova pitanja iz Savjeta Evrope i zemalja regiona, a izvršni direktor LGBT Foruma Progress je javno iskazao kvalitet kontinuirane i konstruktivne saradnje sa ovim resorom" navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva su zaključila da na osnovu navedenog "način na koji je ova NVO javno prozvala ministra Numanovića, je potpuno neutemeljen i ispod svakog nivoa dalje polemike. Isti neće obeshrabriti, niti Ministarstvo, niti ministra lično,da istraje u sprovođenju lgbt politike, koja je na nedavno održanom IDAHO Forumu IV, dobila visoke ocjene".

Bonus video: