Proizvođači struje u ovoj godini dobili 1,66 miliona

Iz Ministarstva ekonomije su najavili da ako VE Krnovo ne počne da radi do kraja godine, naknada za OIE biće smanjena u 2018.
85 pregleda 0 komentar(a)
Hidroelektrana, Foto: Hidro world
Hidroelektrana, Foto: Hidro world
Ažurirano: 16.10.2017. 17:40h

Povlašćenim proizvođačima je za osam mjeseci ove godine isplaćeno 1.661.955 eura na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) dostavljeni "Vijestima".

Status povlašćenog proizvođača imaju kompanije Hidroenergija Montenegro (za male hidroelektrane Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama) Sinerdži (mHE Vrelo u Bijelom Polju), Igma enerdži (mHE Bradavec i Piševska rijeka Andrijevica) i Kronor (mHE Jara Plav).

Po osnovu podsticaja od januara do kraja avgusta najviše je dobila Hidronergija, oko million eura.

Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz CRPS, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital (osnivač Oleg Obradović). Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije.

Sinerdži je dobio 121.705 eura, Kronor 390.828 eura, a Igma enerdži oko 136,3 hiljade eura.

Osnivači Sinerdžija su Kia Montenegro (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. U CRPS je navedeno da je rješenjem Osnovnog suda u Nikšiću od 26. juna ove godine određeno izvršenje protiv Vujadinovića kao izvršnog dužnika, pljendibom i procjenom njegovog udjela.

Vlasnik firme Igma enerdži je Igma Grand Igora Mašovića, brata gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovića.

Osnivači Kronora su Kroling, Mont Hidro i Normal company Žarka Burića.

Visina iznosa naknade za podsticaj proizvodnje električne energije (koji građani plaćaju na računima za struju) od povlašćenih proizvođača obračunava se na osnovu Zakona o energetici i na osnovu Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje struje iz OIE i VEK.

Vlada je krajem januara 3,5 puta povećala naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIE i visokoefikasne kogeneracije (VEK), odnosno sa 0,129 centi za kWh na 0,47316 centi. Kao razlog za povećanje naveden je planirani ulazak u elektroenergetski sistem vjetroelektrane Krnovo u ovoj godini.

Opozicione partije osudile su povećanje naknade za OIE i tražile njeno ukidanje. Ocijenili su da se time stimuliše poslovanje prijatelja i rodbine bivšeg premijera Mila Đukanovića. Sin bivšeg premijera Blažo Đukanović namjerava da gradi dvije mHE i u proceduri je dobijanja građevinske dozvole.

Iz Ministarstva ekonomije su najavili da ako VE Krnovo ne počne da radi do kraja ove godine, naknada za OIE biće smanjena u 2018. U prošloj godini isplaćen je 2.299.531 euro za podsticaje za proizvodnju struje iz OIE.

Bonus video: