Projekat "Ekonomsko osnaživanje žena": Šansa za pokretanje svog biznisa

Mjere podrške, u sklopu projekta koji je planiran da traje do 2018.godine, uključuju trening, mentorstvo, direktnu superviziju, kao i uvezivanje sa finansijskim institucijama na državnom i lokalnom nivou.
447 pregleda 1 komentar(a)
Lidija Giljen, Milosava Mila Žugić, Foto: Svetlana Mandić
Lidija Giljen, Milosava Mila Žugić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.09.2017. 18:08h

Lidija Giljen iz Nikšića nada se da će uskoro biti jedna od žena koja je uspjela da pokrene sopstveni biznis.

“Ja to hoću, a sigurna sam i da mogu, jer želim posao i vjerujem u sebe. Kao fizioterapeut želim da nastavim taj dio posla, ali i da proširim djelatnost na uzgajanje ljekovitog bilja, spremanje ulja i krema za masažu, meleme”, kazala je Giljen.

Ona je jedna od 60 žena iz Nikšića koje su prošle obuku u okviru projekta "Ekonomsko osnaživanje žena", koji predstavlja dio programa “Podrška anti-diskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti”.

“Očekivanja od ove obuke su velika. Veliki broj žena bi pokrenuo sopstveni biznis uz malu finansijsku pomoć. Problem je da mnoge žena nemaju garanciju za vraćanje novca i potrebno je da im se pomogne ili sa većim grejs periodom ili uz nepovratna sredstva”, smatra ona.

Pomenuti projekat, koji realizuju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i UNDP, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ima za cilj da u Podgorici i Nikšiću pomogne ženama da pokrenu ili prošire sopstveni biznis.

Asocijacija poslovnih žena Crne Gore imala je zadatak da informiše i mobiliše korisnice programa u Nikšiću. “Trebalo je da okupimo do stotinu žena i mi smo tu cifru, na našu sreću, prevazišli. Žene su iz raznih oblasti i zainteresovane su da pokrenu sopstveni biznis ili pojačaju postojeći. Problem je što se do sredstava teže dolazi pa očekujemo da kroz ovaj projekat određeni broj žena koje prođu obuku i urade biznis planove dobiju određena sredstva”, kazala je Milosava Mila Žugić, jedna od osnivačica i prva predsjednica Asocijacije.

Prema njenim riječima sve zainteresovane korisnice programa nijesu mogle da prođu obuku jer dio njih već imao posao pa nijesu mogle da odsustvuju nekoliko dana, koliko je trajala obuka.

“Od njih stotinu sopstveni stabilan biznis ima njih 40 i očekujem da će deset dobiti sredstva da unaprijedi posao. Od ovih 60 njih 30 ima sjajne ideje. Ako bi deset počele uspješno da rade i održe bziznis, jer je lako početi ali teško održati biznis, bili bi zadovoljni”, kazala je Žugić.

Podsjetila je da iako su preko 50 odsto populacije u Crnoj Gori žene, svega njih desetak odsto ima sopstveni biznis. Preduzetnički duh kod žena, smatra ona, postoji, kao i želja za sopstvenim biznisom, što je pokazao pomenuti projekat, samo im je potrebna pomoć.

“Naše želje su usmjerene prema Investiciono razvojnom fondu jer on daje kredite sa najmanjom kamatom i sa većim grejs periodom. Očekujemo i od opštine da može dati neki garantni fond i pomoći ženama koje nemaju uslova jer je šteta da određeni broj žena koje imaju sjajne ideje budu izostavljene iz ovog projekta iz razloga što ne mogu da dobiju sredstva, a riječ je o malim sredstvima”, kazala je Žugić.

Mjere podrške, u sklopu projekta koji je planiran da traje do 2018.godine, uključuju trening, mentorstvo, direktnu superviziju, kao i uvezivanje sa finansijskim institucijama na državnom i lokalnom nivou.

Bonus video: