Promotivne cijene: Domaći hljeb, džem, med... sa žigom "Dobro iz Crne Gore"

Posjetioci Zelene pijace mogli su da degustiraju i po promotivnim cijenama kupe proizvode sa jedinstvenim osobinama i obilježjima crnogorskog prirodnog podnebljA
291 pregleda 3 komentar(a)
Dobro iz Crne Gore, Foto: Privrednakomora.me
Dobro iz Crne Gore, Foto: Privrednakomora.me
Ažurirano: 27.12.2014. 14:11h

Razne vrste meda, hljeba, brašna, proizvodi od meda, džemovi i likeri od nara, drenjina, dunja, samo su dio ponude, koju su vlasnici kolektivnog žiga "Dobro iz Crne Gore" izložili na Zelenoj pijaci Tržnog centra "Mall of Montenegro".

Posjetioci Zelene pijace mogli su da degustiraju i po promotivnim cijenama kupe proizvode sa jedinstvenim osobinama i obilježjima crnogorskog prirodnog podneblja.

Pofesionalni pčelar iz Podgorice Vojislav-Bucko Krković kupcima je ponudio četiri vrste meda, sa četiri lokacije na koje seli pčele.

"Med je iz sela Rovca, Murićkih livada kod Skadarskog jezera, Skoraća i sa imanja u Radovču. Nijesu to neke količine, ali kvalitet je bitan. Preporučujem svim građanima da koriste med kao hranu, a ne kao lijek", kazao je Krković.

Manja tegla meda se na njegovom štandu mogla kupiti za pet, a veća za deset eura.

"Ko se razumije i med ocijeni po boji, mirisu i ukusu, nije mu skupo, jer zna šta kupuje. Ima interesovanja, ali vidim da je kupovna moć stanovništva drastično opala u posljednjih dvije godine", istakao je Krković.

Rajko Dabanović iz Crmnice je izložio domaći džem od šipuraka, drenjine, sirup od divljeg šipka sa i bez šećera, likere, sok od džanja i dunja...Džemovi su se na njegovom štandu mogli kupiti za četiri a likeri za šest eura.

"Ovim poslom se bavim već dvije godine. Počeo sam iz hobija, da prekratim penzionerske dane. Građani se interesuju za proizvode, ali nemaju svi para da kupe nešto", kazao je Dabanović.

Željko Gardašević iz cetinjske pekare "Dukat" je kazao da su posjetiocima manifestacije predstavili domaći hljeb, ručno miješen, bez aditiva, konzervansa i boje.

"Proizvodi su od 40 do 80 centi. Zadovoljni smo prodajom, a vidimo i da su građani dobro prihvatili sve što smo ponudili", kazao je Gardašević.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipvić je kazala da već pet godina realizuju projekat “Dobro iz Crne Gore”, koji je odlična šansa za nocioce znaka.

"Prvi cilj nam je bio promovisati domaće proizvode i učiniti ih konkurentnim i bližim svijesti potrošača. Naši proizvođači zavređuju da budu više prisutni na inostranom tržištu, ali i većom prodajom na domaćem tržištu, naš uvoz će se smanjiti", ocijenila je Filipovićeva.

Ona je istakla da je na Zelenoj pijaci predstavljen samo dio ponude, koju ima 17 nosilaca žiga "Dobro iz Crne Gore" i kojim je označeno 79 proizvoda.

"Postoje tri kriterijuma za dobijanje znaka. Da je riječ o preduzeću koje stabilno posluje, kvalitet proizvoda koji mora biti nešto veći od prosjeka, i marketing, koji je najslabija tačka svih naših proizvođača”, kazala je Filipovićeva.

Manifestaciju organizuju Privredna komora Crne Gore i "Tržnice i pijace".

Medeno sirće za bolju cirkulaciju

Krković tvrdi da je prvi pčelar iz Jugoslavije koji je napravio medeno sirće, za koje smatra da je mnogo bolji lijek od jabukovog sirćeta.

"Koristi se tako što se po jedna supena kašika medenog sirćeta i meda razmuti u dva decilitra mlake vode. Pije se po gutljaj radi cirkulacije krvi i razbijanja masnoća u organizmu", kazao je poznati pčelar.

Bonus video: