Promovisana monografija „Crnogorska vojska od 1854. do 1916.“

U svečanoj sali Ivan Crnojević u Vladinom domu okupile su se brojne zvanice iz političkog, javnog i kulturnog miljea
87 pregleda 10 komentar(a)
crnogorska vojska, Foto: Gov.me/S. Matić
crnogorska vojska, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 15.06.2018. 19:45h

U Vladinom domu na Cetinju sinoć je održana svečana promocija monografije „Crnogorska vojska od 1854. do 1916.“, autora Srđe Martinovića, u izdanju Ministarstva odbrane Crne Gore.

Riječ je o sveobuhvatnoj analizi crnogorske vojske u vremenskom periodu od 1854. do 1916, opisanoj na 780 strana.

U knjizi pripremanoj 12 godina, dokumentovana je naša vojna istorija sa obrađenim podacima o brojnom stanju vojnika, broju i karakteristikama oružja, formacijskom uređenju vojske uz mape najvažnijih vojnih operacija tog vremena. Zakonski akti i uredbe koji su propisivali vojnu organizaciju takođe su dio analize za koje je autor koristio izvore Državnog arhiva.U procesu realizacije ovog djela, Martinović je sakupio impresivnu arhivu od preko 600 fotografija, hronološki poređanih unutar korica. Poseban dio posvećen je i obrazovanju crnogorskog vojnika, sa osvrtom na literaturu i vojne škole koje su pohađali.

U svečanoj sali Ivan Crnojević u Vladinom domu okupile su se brojne zvanice iz političkog, javnog i kulturnog miljea, a prisutnima su se obratili ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković, v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković i akademik Đorđe Borozan.

Autor Srđa Martinović izrazio je zahvalnost svima koji su valorizovali njegov dugogodišnji rad i uveličali svojim prisustvom na promociji, a posebno njegovoj kući – Ministarstvu odbrane, kao i Ministarstvu kulture, na podršci u objavljivanju knjige.

Monografija „Crnogorska vojska 1854 – 1916“ štampana je u 700 primjeraka.

Bonus video: