Promovisanje Bošnjačke stranke kod Kalića

U Rožajama sve vidljivije tumačenje islama koje nije svojstveno Crnoj Gori, svoju ulogu ima i osoblje u lokalima odbjeglog narkobosa
112 pregleda 88 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 21:29h

Dok država pokušava da pronađe one koji bi privremeno upravljali imovinom odbjeglog rožajskog narkobosa Safeta Kalića, u njegovom kafiću “Tajson” u Rožajama se već neko vrijeme ne služi alkohol, što ranije nije bio slučaj. Pojedine vjerske škole u islamu zahtijevaju suzdržavanje od konzumiranja alkohola.

Konobari, onima koji pokušaju da poruče alkoholno piće, kažu da toga nema jer je to „bošnjački lokal i da se alkohol neće služiti ni u drugim ugostiteljskim objektima kada na vlast dođe Bošnjačka stranka“, saopštili su sagovornici “Vijesti” koji su zahtijevali anonimnost.

Konobari „Tajsona“ i hotela „Rožaje“, koji je takođe u Kalićevom vlasništvu, su pred posljednje parlamentarne izbore nosili bijele majice na kojima je pisalo „Biram svoje“ i broj 10, pod kojim se na izbornom listiću na parlamentarnim izborima 14. oktobra prošle godine nalazila Bošnjačka stranka. Rožajci, koji bolje poznaju prilike u tom gradu, tada su komentarisali da se to ne bi smjelo dogoditi bez Kalićevog znanja, bez obzira što mu je imovina privremeno oduzeta.

Uprava za imovinu objavila je juče javni poziv za prikupljanje ponuda za izdavanje u zakup privremeno oduzete Kalićeve imovine. Kalić, koji je osumnjičen za pranje novca stečenog od prodaje heroina, u bjekstvu je i za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Prema javnom pozivu, predmet zakupa je imovina Kalića oduzeta rješenjem suda od 4. avgsuta 2011. godine - benzinska pumpa M Petrol, sa pratećim sadržajima, hotel “Rožaje” i kafe bar “Tajson” u Rožajama.

Početna cijena zakupa pumpe, sa restoranom, prodavnicom, kafe barom, autoperionicom i parkingom je 4,5 hiljada eura. Za hotel “Rožaje” početna cijena je 9,9 hiljada eura, a za kafe bar “Tajson” 2,25 hiljada eura. Proglašeni zakupac je dužan da preuzme lica zaposlena u objektima koji su predmet zakupa. Javna licitacija biće održana u prostorijama Uprave za imovinu, 11. februara u 13 sati.

U Upravi za imovinu mjesto pomoćnika direktora zauzima Osman Nurković (BS).

Hodži Hafizu Kujeviću smeta državna zastava

Osim Kalićevog osoblja, u promociji BS i sve tvrđem potenciranju islama aktivno učestvuju rožajske hodže. Nakon što su u predizbornoj kampanji prisutne u džamijama pozivali da glasaju „za svoje“, odnosno da podrže Bošnjačku stranku, za vrijeme džume (vjerskog obreda koji petkom okuplja na stotine vjernika) u decembru prošle godine Hafiz Kujević je otišao korak dalje. On je u glavnoj džamiji Sultan Murat Drugi kritikovao Rožajce koji su otputovali u Beograd gdje su podržali crnogorsku rukometnu reprezentaciju u finalnoj utakmici Evropskog prvenstva, u kojoj su „Zlatne lavice“ pobijedile Norvežanke.

Više izvora je „Vijestima“ potvrdilo da je hodža Kujević protestvovao što su sugrađani „pod istom zastavom pod kojoj su prije 100 godina ubijani muslimani“, išli u Beograd. Kujević je juče rekao “Vijestima” da je u Švajcarskoj i da će u ponedjeljak odgovoriti na pitanja tim povodom.

Politički govor u rožajskoj džamiji u nekoliko navrata držao je i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić. On je nekoliko mjeseci pred izbore vjernicima savjetovao da treba da pobijedi BS „kako bi se privukli turski investitori koji neće da investiraju u taj grad dok ga vodi ova vlast“. Desetak džematlija je „Vijestima“ potrvrdilo i da je reis neposredno prije izbora vjernike u džamiji podsjetio „kako je kralj Nikola prije 100 godina nasilno pokrštavao muslimane u Plavu“.

Reis Fejzić juče nije odgovarao na pozive „Vijesti“.

Galerija

Bonus video: