Proslavljen 29. novembar u Bijelom Polju: "SFRJ je bila svetionik među državama"

Predsjednik Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR) i antifašista akademik Zuvdija Hodžić je kazao da je dan Republike bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ, koja je bila svetionik među državama, zemlja slobode, pravde, ravnopravnosti naroda i narodnosti, bratstva i jedinstva
814 pregleda 5 komentar(a)
Proslava 29. novembra, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Proslava 29. novembra, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 30.11.2018. 12:18h

Uz pjesme iz narodno-oslobodilačkog rata, sa crvenim pionirskim maramama, veliki broj građana Bijelog Polja proslavio je sinoć 29. novembar, Dan Republike, u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Koncert pjesama iz slavne Narodno-oslobodilačke borbe u saradnji sa Udruženjem boraca narodno-oslobodilačkog rata (UBNOR) Bijelog Polja organizovala je nevladina organizacija "Muzička baština", čime je u tom gradu obilježena 75. godišnjica Drugog zasijedanja AVNOJ-a u Jajcu, kada je donijeta odluka o federalnom ustrojstvu države.

Predsjednik Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR) i antifašista akademik Zuvdija Hodžić je kazao da je dan Republike bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ, koja je bila svetionik među državama, zemlja slobode, pravde, ravnopravnosti naroda i narodnosti, bratstva i jedinstva.

"Voljeli smo je više od drugih i više od drugih smo žalili za njom, ali je ni zajedno sa svima koji su je voljeli nijsmo mogli odbraniti. Učinili smo više nego što se moglo, sačuvali smo Crnu Goru, prvi put u njenoj istoriji mirnim putem, bez bitaka i pogibija za interese drugih, na štetu svojih. Zato smo danas jači nego juče i zato ćemo sjutra biti jači nego danas", kazao je Hodžić.

Istakao je da se u Crnoj Gori živjelo, dok su drugi sanjali o slobodi i da će se i dalje živjeti.

"I živjeće se, slobodno, pod svojom zastavom onom sa Vučjeg dola i onom sa srpom i čekićem, i trobojkom sa petokrakom, sjedinjenim u crvenoj sa dvoglavim orlom i lavom, pred kojom se zaklinjemo i zavjetujemo Crnoj Gori, ovoj u čijim grudima kuca partizansko srce, u kojoj se, kao noćas, partizanskim pjesmama prisjećamo istorijskih događaja", kazao je on.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) BIjelo Polje Abaz Dizdarević je kazao da često zaboravaljamo dane i žrtve koje su položile život za slobodu.

"Pobjeda nad fašizmom predstavlja krunsko dostignuće ljudske civilizacije, jer se definiše kao simbol pobjede svjetla nad tamom", kazao je Dizdarević.

Na koncertu su pred gradskog hora nastupili solisti i recitatori.

Galerija

Bonus video: