Proslavljen Dan osnovne škole "Milan Vuković"

Ova obrazovna ustanova je nosilac mnogih nagrada i priznanja, među njima i nagrade “Oktoih”
151 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2016. 13:37h

Osnovna škola "Milan Vuković" sinoć je proslavila svoj 158 rođendan.

Na Svečanooj akademiji nastupili su đaci koji su ove godine započeli školovanje, članovi plesne, ritmičke i recitatorsko-dramske sekcije. Učenici nižih razreda su izveli i tačku na engleskom jeziku, a literarne radove pročitali su i nagrađeni učenici. Akademiji su prisustvovali predstavnici Opštine Herceg Novi, Zavoda za školstvo Crne Gore, Školskog odbora, Savjeta roditelja, veliki broj roditelja, učenika i nastavnika .

Objavljujen je i školski list “Luč”, kojeg uređuje novinarska sekcija.

Najveći ponos škole i profesora je uspjeh učenika kako u nastavnim tako i vannastavnim aktivnostima, poručio je direktor Željko Bojović.

“Tokom prošle godine od 723 učenika njih 255 je završilo nastavnu godinu odličnim uspjehom, ali su i svi ostali uspješno završili razrede što je veliki uspjeh za našu školu”, kazao je Bojović.

Školu pohađa 729 učenika u 31 odjeljenju, a Škola ima i dva područna odjeljenja na Podima i jedno na Kruševicama.

“Nastavna godina je kasnila zbog ispitivanja terena i iščekivanja odluke ministra prosvjete Predraga Boškovića da se dozvoli rad u matičnoj školi. U narednom periodu na školskoj zgradi biće obavljeni brojni sanacioni radovi”, istakao je Bojović.

Osnovna škola Milan Vuković baštini tradiciju najstarije obrazovne ustanove u hercegnovskom kraju. Osnovana je 1858. godine, kao “Srpska zakladna pomorska škola” i udarila je temelje našoj pomorskoj prošlosti i odigrala pionirsku ulogu u razvoju prosvjete, kulture i školstva u ovom dijelu Boke. Nastala je kao zadužbina Djurovića, Boškovića i Laketićke, a stara zgrada u Srbini danas je u ruševnom stanju. Učenici škole Milan Vuković nastavu su u zgradi u Srbini pohađali do 1979. godine kada je stradala u zemljotresu, a od 1982. godine u novoizgrađenom objektu na Savini.

Odlukom Školskog odbora i Nastavničkog vijeća 25. novembra 1958. godine, Prva osnovna škola u Herceg Novom dobila je naziv po učitelju, antifašisti, revolucionaru, Milanu Vukoviću.

Ova obrazovna ustanova je nosilac mnogih nagrada i priznanja, među njima i nagrade “Oktoih”.

Galerija

Bonus video: