Prošle su 73 godine od najveće pomorske tragedije u Crnoj Gori

Strahovita eksplozija razorila je maleni parobrod od samo 100 tona koji je potonuo za manje od 3 minuta, odnoseći sa sobom na dno mora preko 200 žrtava
141 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2017. 13:55h

Komemorativnim skupom na mjesnom groblju u Donjoj Lastvi kod Tivta i polaganjem vijenaca na zajedničku grobnicu žrtava te nesreće, u Tivtu je danas obilježena 73-ća godišnjica tragedije parobroda "Cetinje“.

Vijence i cvijeće na grobnicu u kojoj počivaju i posmrtni ostaci 15 italijanskih partizana – pripadnika divizije „Garibaldi“ što su izgubili život na "Cetinju“, pored članova porodica stradalih, položila je delegacija Mornarice VCG i UBNOR-a Tivta. Komemoraciji je prisustvovao i Italijan Đanpjero Rici čiji je otac među stradalim italijanskim partitzanima sahranjenim u Donjoj Lastvi.

Sa Ricijem je došla i njegova supruga Elena, kao i italijanski istoričar Erik Gobeti koji posebno izučava ulogu italijanskih partizana u Drugom svjetskom ratu na Balkanu. Komemoraciji su pored ostalih, prisusvovali i bivši i aktuelni koamndant Mornaruice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković i kapetan fregate Vesko Tomanović.

Nakon ceremonije na groblju u Donjoj lastvi na kojoj se prisutnima obratio predsjednik UBNOR-a Tivta Dragiša Ćosović, vijenac je u more u Tivatskom zalivu. na mjestu potonuća parobroda "Cetinje“, položen i sa plovila Mornarice VCG.

"Cetinje“, mali putnički parobrod predratne "Zetske plovidbe“ u prvim danima nakon oslobođenja Boke Kotorske u Drugom svjetskom ratu, bio je jedno od rijetkih prevoznih sredstava kojima su se po zalivu transportovali putnici i roba. Na svojoj tek drugoj plovidbi na liniji Kotor-Prčanj-Stoliv-Perast-Risan-Kamenari-Tivat-Đenovići-Herceg Novi, 10.decembra 1944. parobrod “Cetinje” pod zapovjedništvom kapetana Boža Paparele iz Dubrovnika, u sred Tivatskog zaliva, naišao je na njemačku magnetnu protivbrodsku minu.

Strahovita eksplozija razorila je maleni parobrod od samo 100 tona koji je potonuo za manje od 3 minuta, odnoseći sa sobom na dno mora preko 200 žrtava, prvenstveno civila, ali i jugoslovenskih i italijanskih partizana iz čuvene divizije “Garibaldi,” te zarobljenih njemačkih vojnika. Sa teškim povredama, preživjelo je samo 11 ljudi, uključujući i samog kapetana Paparelu.

Tragedija parobroda “Cetinje” najveća je pomorska nesreća koja se dogodila na Crnogorskom primorju.

Galerija

Bonus video: