Prostore prodali za 400 hiljada eura

Opštini je nakon priznanja krivice glavnih aktera milionske prevare, vraćeno 8.129 kvadrata poslovno-stambenog prostora, odnosno kompletna Lamela C, što je protivvrijednost šteti, kako su procijenili vještaci koje su angažovali tužioci
206 pregleda 2 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.04.2017. 19:27h

Opština Budva zatražiće od kompanije „Tradeunique“, da joj isplati najmanje 400 hiljada eura, jer opštinske prostorije u kompleksu „TQ Plaza“, koje je su bile namijenjene bioskopu, bez njenog znanja, prodala jednom mobilnom operateru. Umjesto bioskopske sale, u prostorije je smještena mobilna stanica.

Opština će zatražiti i da joj se nadoknadi uzurpacija još jednog njenog prostora, koji je takođe bio namijenjen bioskopu, a u koji je „Tradeunuque“ smjestio klima- uređaje za svoje poslovne prostorije.

O svemu ovom je zakupac bioskopa „Cadmus cineplex“ više puta obavještavao Opštinu, kao o ogromnom problemu za njega jer je zbog toga morao dva puta da mijenja projekat.

Gradnja poslovno-stambenog kompleksa „ TQ Plaza“, zajednički projekat Opštine i kompanije „ Tradeunique“, biznismena Mirka Latinovića, jedna je od najvećih malverzacija u Crnoj Gori, koju je dokazalo Specijalno državno tužilaštvo. Budvanska kriminal- na grupa, na člijem je čelu bio Svetozar Marović, priznala je da je gradnjom devetoetažnog kompleksa, Opštini pričinjena šteta od 19,5 miliona eura.

Opštini je nakon priznanja krivice glavnih aktera milionske prevare, vraćeno 8.129 kvadrata poslovno-stambenog prostora, odnosno kompletna Lamela C, što je protivvrijednost šteti, kako su procijenili vještaci koje su angažovali tužioci.

Nova gradska uprava nezadovoljna je onim što je dobila, jer je Lamela C potpuno neuseljiva, i da je za njenu adaptaciju potrebno uložiti najmanje par miliona eura.

Priča o „TQ Plazi“ počela je prije deceniju kadština sa kompanijom Trejd junik, zaključila ugovor o izgradnji na desetine miliona eura vrijednog centra.

Ugovorom između Opštine i Trejd junika, lokalnoj upravi trebalo je da pripadne ukupno 25,78 odsto izgrađenog prostora. Nakon zaključenja spornog aneksa III ugovora, koji se našao pod lupom tužilaštva, Opštini je pripalo 6.843 kvadrata poslovnog prostora i 120 parking mjesta. Da bi ublažili štetu, tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović, odlučio je da zaključi još jedan dodatak ugovoru, aneks IV, kojim obavezuju Latinovićevu firmu da do 2017. izgradi garažno - poslovni kompleks od 10.000 kvadrata, koji je trebalo da pripadne Opštini.

Kao garanciju da će to biti ispoštovano, Opština stavlja fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi. Međutim, po zahtjevu tužilaštva, Skupština opštine glasovina odbornika, poništava aneks IV ugovora.

Bonus video: