Prostorni plan posebne namjene za obalno područje za Ulcinjane neprihvatljiv

Ulcinjani poručuju da je prostor resurs koji se troši, te da se ozbiljno mora pristupiti planiranju. Već je mnogo prostora progutala pogrešna gradnja, i jednoglasni su u stavu da to više neće dozvoliti
194 pregleda 5 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Printscreen (YouTube)
Ulcinj, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 21.02.2016. 19:16h

Prostorni plan posebne namjene za obalno područje za Ulcinjane je neprihvatljiv. Interesi lokalnog stanovnista su zanemareni, gradnja u Valdanosu i Solani je, uprkos jednoglasnoj odluci lokalnog parlamenta da na tom prostoru nema gradnje, ipak predviđena. U lokalnoj samoupravi su odlučni u stavu da će štititi resurse. U tome očekuju podršku međunarodne zajednice.

Ulcinjani žele više učešća u planiranju svog prostora, i neće prihvatiti ono sto im stiže servirano iz Vlade i resornih ministarstava. Građani, političari, lokalna uprava i nevladin sektor postigli su potpuni konsenzus da se na Valdanosu i Solani ne treba graditi, te da se drugačije mora planirati i na Velikoj plaži.

"Ulcinj je jedinstven u svom stavu da mi ne želimo u Valdanosu imati kapacitete, mi ne želimo na Solani turističke kapacitete. Ne želimo planiranje na tim prostorima. Iako je i dalje previše centralizovan način planiranja prostora, siguran sam da imamo dovoljno argumenata, da uz pomoć i Međunarodne zajednice, ostvarimo nše ciljeve kao lokalna zajednica", kaže poslanik Force Genci Nimanbegu

Zabrinjava i to, ističe Nimanbegu, što se postojećim prostornim planom posebne namjene za obalno područje, interesi lokalnog stanovnistva u potpunosti zanemaruju.

"MI imamo jednu situaciju u Ulcinju, da pored registrovanih 15.000 kreveta, sigurno imamo još na desetine hiljada privatnih izdavaoca smještaja u turizmu i taj plan ne uzima dovoljno njihove interese i to je konflikt koji se mora rješavati. Sigurno za naše stanovništvo nije dobro da njihovi smještajni kapaciteti izgube svrhu u turizmu", kaže Nimanbegu.

I to nije jedini problem. Iz lokalne uprave tvrde da je Vlada u ovom planu, u konfliktu sa samom sobom.

"Vlada je u decembru usvojila plan za obalno područje, gdje kaže da Valdanos, Solana, Velika plaža spadaju u djelove koje su zaštićene teritorije . Ako je Vlada rekla da moramo ispoštovati Barselonsku konvenciju, onda i mi moramo stajati iza toga, a pod tim se podrazumijeva - nema gradnje u Valdanosu, Solani. Kapaciteti na Velikoj plaži moraju biti smanjeni", kazao je potpredsjednik Opštine Ulcinj Ardia Mavrić.

Ulcinjani poručuju da je prostor resurs koji se troši, te da se ozbiljno mora pristupiti planiranju. Već je mnogo prostora progutala pogrešna gradnja, i jednoglasni su u stavu da to više neće dozvoliti.

Bonus video: