Prostorni plan za obalu još nije za usvajanje

U Izvještaju o procjeni uticaja na životnu sredinu predloga Plana, piše da nije određen precizan bilans građevinskih područja koja su predviđena, zajedno sa mogućim novim građevinskim područjima
318 pregleda 0 komentar(a)
plan za obalno područje, prostorni plan primorje (novine), Foto: Prostorni plan
plan za obalno područje, prostorni plan primorje (novine), Foto: Prostorni plan
Ažurirano: 16.06.2018. 19:32h

Prostorni plan područja posebne namjene za Obalno područje nije spreman za usvajanje, jer nije odredio precizan bilans građevinskih područja koja su predviđena Planom, zajedno sa mogućim novim građevinskim područjima.

To se navodi u Izvještaju o Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu predloga Plana, koji je Ministarstvo održivog razvoja i turizma uputilo na ocjenu Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine.

Uprkos tome, Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog odluke o donošenju tog krovnog dokumenta za razvoj primorja.

Plan se donosi za period do 2030. godine i obuhvata prostor šest primorskih opština, kao i teritorijalno more i unutrašnje morske vode, izuzev prostora koji je obuhvaćen granicom Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” u opštini Bar i Nacionalnog parka “Lovćen” u opštini Budva.

Površina zahvata Plana na kopnu je 1.591 kvadratni kilometar, a teritorijalno more je površine oko 2.540 kvadratnih kilometara. U odnosu na prethodno planirana građevinska područja koja su iznosila 23.363 hektara ili 15 odsto ukupne površine obalnog područja, novim planskim konceptom je predviđeno građevinsko područje smanjeno na 13.639 hektara ili 9,1 odsto.

U Izvještaju se navodi da bi se potencijalna nova građevinska područja mogu formirati kroz budući Plan generalne regulacije i detaljne planske razrade, čime može biti ugroženo ostvarenje strateškog cilja od maksimalnih 10 odsto učešća građevinskih područja u ukupnoj površini primorskih opština do 2030 godine.

Izvođenje tog bilansa, kako se navodi, je naročito značajno za zonu obalnog odmaka, pojas između 100 i 1000 metara od obalne linije koji je planiran isključivo za razvoj turizma na područjima izvan naselja, a planiranje i uređenje prostora se temelji na očuvanju prirodne, kulturne istorijske i tradicionalne vrijednosti, uz zaštitu obalnih predjela i primjenu mjera zaštite na kopnu i u moru.

Plan, prema mišljenju autora izvještaja, eksperata Ane Mišurović, Vasilija Buškovića i Marijane Krivokapić, nije spreman za usvajanje ni sve dok se ne eliminišu konflikti planiranih rješenja sa zaštićenim i drugim ekološki značajnim područjima.

“U tekućoj verziji Predloga Plana površina svih kategorija građevinskih područja utvrđena je na nivou od 13.639,2 hektara, što je za 60,2 hektara više u odnosu na veličinu građevinskih područja u Nacrtu PPPN OP iz novembra 2015 godine. Ukupna površina građevinskih područja se tokom razvoja više verzija Plana mijenjala i uglavnom smanjivala. Veličina građevinskih područja koja je utvrđena u Predlogu Plana na nivou od 13.639,2 hektara učestvuje sa 9.06 odsto u ukupnoj površini primorskih opština, ne računajući potencijalno moguća nova građevinska područja koja se mogu formirati kroz budući Plan generalne regulacije i detaljne planske razrade”, piše u Izvještaju.

Navodi se da ostvarenje strateškog cilja od maksimalnih 10 odsto učešća građevinskih područja u ukupnoj površini primorskih opština do 2030. godine može biti dovedeno u pitanje jer odredbe iz Predloga Plana dozvoljavaju gradnju turističkih kapaciteta u svim tipovima građevinskih područja.

“Uključujući građevinsko područje naselja – urbano i ruralno, izdvojene djelove građevinskih područja naselja i izdvojeno građevinsko područje izvan naselja, čak i u zoni Obalnom odmaku primjenom tzv. “javnog interesa”, piše u Izvještaju.

More ugroženo zbog eksploatacije nafte

Negativni uticaji Plana, kako navode autori, su na prostor u prirodnim područjima, posebno u zonama u kojima se javljaju konflikti više vrsta planiranih rješenja za planiranu namjenu prostora sa zaštićenim i drugim ekološki značajnim područjima.

“U pitanju su građevinska područja i turističke zone, ali i objekti saobraćajne i energetske infrastrukture. Negativan uticaj planiranih građevinskih područja biće izražen u zoni obalnog odmaka zbog mogućnosti gradnje koji stvara Plan za budući Plan generalne regulacije i planove detaljne razrade u okviru kojih će se moći formirati nova građevinska područja sa mogućnošću građenja novih objekata čije će prostorno lociranje dovesti do nastavka i širenja pojave litoralizacije, tj širenja i međusobnog povezivanja izgrađenih djelova u zoni obalne linije, odnosno obalnog odmaka. Prirodni, naročito morski resursi će biti ugroženi zbog povećanog zagađenja, ali i novih planiranih vidova njegovog korišćenja, uključujući eksploataciju nafte”, navodi se u Izvještaju.

Pozitivni uticaji Plana su uglavnom vezani za ekonomski razvoj primorskog regiona.

Bonus video: