Prosvjetna inspekcija: Doktorat Vojinovića je nadležnost Univerziteta

Profesorica Tatjana Bečanović je ukazala da je procedura predaje i ocjene doktorata Vladimira Vojinovića obilovala malverzacijama
64 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2014. 17:26h

Prosvjetna inspekcija nije nadležna da reaguje po prijavi profesorice Filozofskog fakulteta Tatjane Bečanović protiv Vladimira Vojinovića zbog sumnje da je grubo prekršio Pravila doktorskih studija Univerziteta CG, a dekana Blagoja Cerovića zbog protekcionizma.

"U skladu sa Zakonom o prosvjetnoj inspekciji u rješavanju ove upravne stvari, Prosvjetna inspekcija nema nadležnosti, već Senat i Upravni odbor Univerziteta", kazao je za “Vijesti” glavni prosvjetni inspektor Miomir Anđić.

Profesorica Bečanović se ranije obratila Senatu i UO UCG, ali kako tvrdi od njih nije dobila povratnu reakciju. Ona tvrdi da je bilo mnogo neregularnosti u proceduri predaje, ocjene i formiranja Komisije za odbranu Vojinovićeve doktorske disertacije na temu “Status usmenoga u crnogorskoj pripovijeci 1990 - 2006”, na šta se žalila i Sudu časti UCG, koji se takođe oglasio nenadležnim.

Bečanovićeva je ukazala da je Vojinović “lažirao“ predaju doktorske disertacije, a dekan prekršio jednu od odredaba Kodeksa akademske etike i formirao komisiju prije nego što je disertacija predata.

Ona je rekla da je Vojinović, iako je tvrdio da je to uradio nekoliko mjeseci ranije, doktorsku disertaciju predao 20. novembra 2012, a da je procedura formiranja komisije za ocjenu započeta mnogo prije nego što su ispunjeni uslovi.

Zbog toga je ona prošlog mjeseca Senatu Univerziteta podnijela predlog da obustavi dalju proceduru oko disertacije i proglasi je nevažećom jer je komisija u sastavu prof. dr Milorad Nikčević, prof. dr Novak Kilibarda i prof. dr Tatjana Bečanović imenovana u "potpuno neregularnoj proceduri, zasnovanoj na brojnim malverzacijama, kako kandidata i mentora, tako i dekana Cerovića".

Bečanovićeva je objasnila da se Komisija formira tek kada se doktorska disertacija preda u sedam primjeraka, a da je u Vojinovićevom slučaju o sastavu iste raspravljano 12. septembra i 7. novembra 2012. godine.

Ona ističe da je Cerović prisilno proglasio Izvještaj o ocjeni disertacije usvojenim, iako su za njega glasala samo dva člana komisije.

U komisiji za odbranu je bio i Novak Kilibarda, ja mu vjerujem

Rektor Univerziteta CG Predrag Miranović smatra da se “dio ovog problema preslikao iz ranijeg sukoba u zajednici koja zagovara dvije varijate crnogorskog jezika”.

On je za “Vijesti” kazao da “očekuje da će se procedurom, ukoliko je bilo propusta, pozabaviti neka druga državna instanca nadležna za to”.

"To je prosto nastavak tih akademskih rasprava između dvije struje. Volio bih da se rasprava u vezi sa doktoratom vrati na akademski nivo ukoliko je nešto sporno sa tezom Vladimira Vojinovića - kvalitet, loše napisana. Takve argumente bismo uvažili. Komisija za odbranu u svom sastavu ima i profesora u penziji Novaka Kilibardu u kojeg lično imam puno povjerenje. Što se tiče procedure, iako je sprovedena uz opstrukcije s obje strane, na kraju je dobila oblik kakav je trebalo da ima", smatra Miranović.

Galerija

Bonus video: