Protest 5. maja: "Obilazak stubova sistema"

Protestna šetnja će u 12 časova startovati sa platoa ispred Univerziteta jer simbolizuje studentsku populaciju koja treba da bude pokretačka snaga crnogorskog društva
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 14:02h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Unija slobodnih sindikata (USS) i Studentska unija u subotu, 5. maja organizuju protestnu šetnju od Univerziteta do zgrade Vlade tokom koje će obići "stubove sistema".

Protestna šetnja će u 12 časova startovati sa platoa ispred Univerziteta jer simbolizuje studentsku populaciju koja treba da bude pokretačka snaga crnogorskog društva, ali i mladost kojoj pripada budućnost ove zemlje.

"Prvi stub sistema koji će građani obići je državna televizija, takozvani javni servis koji svi mi plaćamo i koji bi trebalo da služi građanima, a ne za propagiranje Vladine politike i zastupanje tajkunskih interesa. Slična situacija je i sa drugim državnim medijem, Pobjedom koja je svih ovih godina bila i ostala samo oruđe za obračun sa neistomišljenicima i mjesto sa kojeg se javno poziva na linč kritičara režima", navodi se u saopštenju MANS-a.

Treći stub sistema koji će biti obiđen je Agencija za nacionalnu bezbijednost - ANB.

Iz MANS-a su pozvali građane da na mirnu šetnju povedu makar još jednog člana porodice, prijatelja ili poznanika jer otpor mora da se širi, "jer treba da Vladi i tajkunima pokažemo da nas ima više nego njih i da više ne pristajemo da nas pljačkaju, varaju i lažu"

Planirano je da 5. maja šetnja obuhvati i šetnju do zgrade EPCG na Bulevaru.

"Poručićemo da smo prozreli sve ugradnje u naše račune i da ne pristajemo da plaćamo cijenu propalih privatizacija. Stara zgrada Vlade će biti prilika da se podsjetimo gdje se zapravo donose odluke, kao i činjenice da državom upravlja Vlada u sijenci, iz kabineta Mila Đukanovića".

Šetnja će se nastaviti do zgrade Predsjednika i Skupštine Crne Gore.

"Institucija koje su svih ovih godina bile samo servis Vladi i tajkunima, i čiji šefovi nisu iskoristili mehanizme da građane i imovinu Crne Gore zaštite od bahatosti Vlade i sa njome povezanih tajkuna. Slična situacija je i sa Centralnom bankom Crne Gore koja nije mogla ili nije htjela da se odupre profitnim interesima Prve Banke i ne dozvoli da banka jedne familije ugrozi finansijsku stabilnost cijele zemlje. Obilaskom zgrada tužilaštva i sudstva ćemo se podsjetiti na sva ubistva, prebijanja i zastrašivanja koja su ostala nerasvijetljenja, kao i sve pljačkaške privatizacije, ugradnje i otimačine za koje niko nije odgovarao i završio u zatvoru", dodaje se u saopštenju MANS-a.

Šetnja će biti završena ispred zgrade Vlade gdje će se od premijera Igora Lukšića zatražiti da podnese ostavku.

"Pokazao je i dokazao da nije sposoban i da neće da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala i da ne želi da raskine veze sa vladarom iz sijenke i njegovom ekipom koji su ključna prepreka Crne Gore u evropskim integracijama".

Organizatori su pozvali sve građane koji osjećaju odgovornost prema sebi i prema budućnosti svoje djece, da se pridruže u mirnoj protestnoj šetnji do zgrade Vlade, "gdje ćemo svi zajedno poručiti da je došlo vrijeme za nas, a da njihovo neumitno ističe".

Iz MANS-a su pozvali građane da na mirnu šetnju povedu makar još jednog člana porodice, prijatelja ili poznanika jer otpor mora da se širi, "jer treba da Vladi i tajkunima pokažemo da nas ima više nego njih i da više ne pristajemo da nas pljačkaju, varaju i lažu".

Beranci spremni za protest

Organizatori protesta u Beranama pozvali su sugrađane i radnike bivših preduzeća koje je "uništila Vlada" na protest u Podgorici, koji je zakazan za 5.maj.

U saopštenju članova Organizacionog odbora protesta u Beranama se navodi da "najnovija poskupljenja i nameti koje nam je Vlada smislila kako bi popunila rupe u budžetu, koje su sami napravili, za nas su katastrofalni, jer inače jedva preživljavamo".

"Nemamo posla niti mogućnost da nađemo novi, ako bismo se bavili poljoprivrednom nemamo razumjevanje i podršku resornog ministarstva. Umjesto da smisle politiku koja bi ojačala crnogorsku ekonomiju a time i beransku, Vlada će nam uzeti i ovo malo što imamo. Zar je to put u Evropu koji nam obećavaju, zar ćemo tamo praznih džepova, iscijepanih odjela, bez mobilnih telefona i interneta za našu djecu?", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "svoje sinove su poslali na strane fakultete, kupili su im skupe "audije" i telefone a našoj djeci bi i hljeba iz usta da uzmu!"

"Zato treba da odu jer mi nećemo da plaćamo njihovu korupciju, hoćemo da imamo isto što i njihove porodice!", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Mileta Šćekić (Polimka), Dušan Veljić (Polimka), Dragiša Ivanović (Rudnik), Vuk Pavićević (Polimlje), Ivan Šekularac (Fabrika celuloze) i Mjesna zajednica Beran Selo.

Galerija

Bonus video: