Protest majki sjutra u 17 časova

Pravo na doživotne naknade je odlukom Skupštine svedeno na mjesečna primanja od 264 odnosno 144 eura, čime smatraju da su "prevarom, ni krive ni dužne, svrstane u socijalne slučajeve"
52 pregleda 1 komentar(a)
Majke, protest, Foto: Boris Pejović
Majke, protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2017. 17:02h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece nastaviće sjutra protest ispred Skupštine u 17 časova. Novi skup je nastavak protesta započetog 16. februara, nakon izglasavanja Dopuna i izmjena Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti, kojim su im smanjene naknade.

Ustavni sud je 19. aprila i zakon kojim se naknade uvode proglasio neustavnim, s tim da je stečeno pravo ostalo. Sud je međutim obavezao Vladu da u naredna tri mjeseca reguliše pravni status oko 20 hiljada žena koje su uzele naknadu.

Iz Vlade juče nijesu odgovorili dokle su stigli sa pripremama izmjena zakona, podsjećajući da je nedavno premijer Duško Marković rekao da će “biti predložene nove stimulativne mjere za korisnike socijalnih davanja odnosno za roditelje i da Vlada radi na tome tako da će krajem maja, odnosno najikasnije sredinom juna imati u Skupštini zakon za sprovođenje odluke Ustanvog suda i nove izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti koje će sadržavati podsticajne mjere” .

Pravo na doživotne naknade je odlukom Skupštine svedeno na mjesečna primanja od 264 odnosno 144 eura, čime smatraju da su "prevarom, ni krive ni dužne, svrstane u socijalne slučajeve."

Bonus video: