Protest mještana Stare Varoši: Ne daju igralište za Mešihat

Mugoša je mimo naroda dao ovaj prostor. To je njegova “prćija”, a ne naša želja. Mještani se protive, svih vjera, nećemo dati dvorište naše djece
218 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 20:09h

Stotinjak mještana Stare varoši okupilo se u utorak na sportskim terenima da bi izrazili neslaganje sa planom da se na tom mjestu izgradi Mešihat Islamske zajednice i Bošnjačko-muslimanski kulturni centar.

Izmjenom i dopunom Urbanističkog projekta “Stara varoš-dio zone B” planirano je da se umjesto čuvenog igrališta koga mještani zovu “Na crno” izgradi Mešihat Islamske zajednice i Bošnjačko-muslimanski kulturni centar

Svi zajedno protestujemo i muslimani i pravoslavci jer smo komšije i zajedno smo odrastali na ovim igralištima

"Jedna ulica nam je zatvorena, a sad se planira i gradnja vjerskog objekta na terenima, na kojim se igraju naša djeca. To je sramota. Svi zajedno protestujemo i muslimani i pravoslavci jer smo komšije i zajedno smo odrastali na ovim igralištima", kazao je Kapisazović.

On je dodao da su postojeće džamije sasvim dovoljne za vjernike i da Mešihat u Staroj varoši nije potreban.

Sedamdesetogodišnji Mujo Averić pamti godine poslije Drugog svjetskog rata kad su se djeca igrala na prostoru gdje se nalazi igralište, koje je od skora renovirano.

"Za mene je novost da će da ruše igralište, i naravno da ne podržavam to što žele da učine. Ovo igralište je potrebno mladima u Staroj varoši", istakao je Averić.

Ako treba, braniće igralište i životom

Medo Mujahodžić poručio je da ako je potrebno i životom će braniti igralište.

"Protestujemo kako ne bi dirali teren. Mogli bi da šire ulice u Staroj varoši da se na provlačimo, a ne da nam diraju jedino mjesto na kojem možemo na miru da odigramo basket", kazao je Mujahodžić.

Branićemo igralište svim silama. Niko ne smije da dira mjesto gdje igraju Starovarošani

Senad Mujahodžić tvrdi da će mještani stajati i pred bagerom.

"Branićemo igralište svim silama. Niko ne smije da dira mjesto gdje igraju Starovarošani", istakao je Mujahodžić. Starovarošani ističu da je na tom terenu svoje ligaške utakmice igrao KK “Ljubović”.

A gdje će se djeca igrati

Mještani Stare varoši, njih dvadesetak, svoj protest novim urbanističkim planovima za taj dio grada izrazili su i u utorak popodne u Sekretarijatu za planiranje prostora na centralnoj javnoj raspravi održanoj povodom izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Stara varoš-dio zone B”.

Šta će da nam rade djeca, gdje će da se igraju ako se unište tereni. Pravoslavaca u Staroj varoši ima oko 80 odsto. Jedna zajednica će da koristi objekat, a mi ostali treba da ih gledamo

"Šta će da nam rade djeca, gdje će da se igraju ako se unište tereni. Pravoslavaca u Staroj varoši ima oko 80 odsto. Jedna zajednica će da koristi objekat, a mi ostali treba da ih gledamo. Mi ne protestujemo protiv vjere ili izgradnje vjerskog objekta, već želimo da zadržimo prostor na kojem su mnoge generacije odrastale", kazao je Radulović.

Dragan Asanović tvrdi da se prostor koji se sada otima od Starovarošana koristio 60 godina za sportske aktivnosti.

"Na terenima su se igrali fudbal, odbojka, košarka... već 60 godina. Mnogo istaknutih sportista je poniklo na tim terenima", istakao je Asanović.

To je Mugošina "prćija", a ne naša želja

Momo Vukčević je izrazio protest protiv gradonačelnika Miomira Mugoše koji nije pitao mještane Stare varoši da li žele da se na terenima nešto gradi.

"Mugoša je mimo naroda dao ovaj prostor. To je njegova “prćija”, a ne naša želja. Mještani se protive, svih vjera, nećemo dati dvorište naše djece. Dali smo pare da se tu naprave tereni, sami asfaltirali. Umjesto da širimo varoš mi uzimamo od dvorišta", naveo je Vukčević.

Minja Mihailović poručio je da bi Mešihat mogao da se gradi na Marezi, jer kod gradonačelnika ima više prostora nego kod njih u Staroj varoši.

Pola objekta za Bošnjački kulturni centar, pola za Mešihat

Rifat Alihodžić profesor arhitekture predstavio je prostorno- plansku dokumentaciju budućeg Mešihata.

"Oko 50 odsto objekta će koristiti predstavnici Bošnjačkog kulturnog centra. Drugih 50 odsto objekta će pripadati Mešihatu Islamske zajednice. To će biti vjersko-kulturni-administrativni objekat", istakao je Alihodžić.

On je dodao da je prostor organizovan po atrijalnom konceptu.

Na površini od 2.955 kvadrata u Staroj varoši sada se nalaze sportski tereni za fudbal i košarku. Niko iz Islamske zajednice u utorak nije želio da komentariše protest mještana Stare varoši.

Galerija

Bonus video: